Žurnālam “36,6 °C” šogad 15 gadu jubileja un jauna redaktore. Iepazīstamies! 0
Žurnālam 36, 6 °C šogad 15 gadu jubileja un pirmais februāra numurs veltīts žurnāla svētkiem (atgādinām, ka žurnāls tagad iznāk divas reizes mēnesī!)! Ar katru gadu miju nāk pārmaiņas un šajā numurā bijusī redaktore Zane Eniņa svinīgi vadības grožus nodod jaunās redaktores Kristas Dzidzēvičas rokās. Tādēļ publicējam Zanes Eniņas un Kristas Dzidzēvičas uzrunas lasītājiem.
„Mīļo lasītāj!
Pirms 15 gadiem, kad sāka iznākt žurnāls 36,6 °C, kļuvu par aizrautīgu tā lasītāju. Piesaistīja daudzpusīgie temati, kas grozīja prātu uz veselīga dzīvesveida pusi un ietvēra ne vien ķermenisko, bet arī garīgo veselību. Saistīja interesantais vizuālais noformējums – eleganti melnbalts ar sarkaniem akcentiem. Oriģināls bija it viss! Aizgāju pat uz vienu no žurnāla rīkotajiem nūjošanas treniņiem Kronvalda parkā.
Tolaik biju laikraksta Diena reportiere, rakstīju par veselības aprūpes un sociālo politiku, arī par medicīnu, farmāciju un psiholoģiju. Ne sapņos nerādījās, ka reiz būšu 36,6 °C galvenā redaktore. Kad pēc daudziem gadiem saņēmu piedāvājumu darīt šo darbu, biju nobriedusi pārmaiņām, tāpēc to pieņēmu ar interesi.
Tāpēc šajā – jubilejas numurā – ar patiesu prieku iepazīstinu Tevi ar jauno redaktori, kuru līdz šim pazini kā veselīgas ēšanas bloga un rakstu autori, – Kristu Dzidzēviču. Ir cilvēki – daudzpunktes, ir cilvēki – domuzīmes, bet Krista ir izsaukuma un jautājuma zīme vienā personā. Ticu, ka ar viņas enerģiju un atklājējas prieku žurnāla temperatūra arī turpmāk paliks veselīgo 36,6 °C līmenī – tā ka ne Tev, ne man nebūs laika slimot, jo būsim nodarbināti ar kļūšanu veselīgākiem, saskanīgākiem, gudrākiem.”
Zane Eniņa, bijusī 36,6 °C galvenā redaktore.
Jubilejas numurā jaunā redaktore dalās ar saviem ieguvumiem un darba aizsākumiem žurnālā.
„Darbs 36,6 °C man sākās ar pavisam traku piedāvājumu no redaktores Zanes – pēc pirmajām pāris iepazīšanās minūtēm viņa saprata, ka veselība visos tās neizdibināmajos ceļos man ir vēl neatklāts piedzīvojums, un teica: “Krista, raksti blogu!”
Kā kārtīgs latviešu gaļēdājs taču vairāk par kartupeļiem, rīsiem un griķiem nezināju. Man tas bija atklājums! Eksperimenti virtuvē bija mans pirmais ieguvums. Tā nu rakstīju, kā gatavoju dažādus vegāniskus ēdienus: saldējumu, kas sākumā vairāk atgādināja kokosa zupu, bulguru, lēcas, auzu pārslu enerģijas batoniņus un ko tik vēl ne.
Lai gan no gaļas neesmu atteikusies, darbs žurnālā (un labprātīgais pienākums dalīties savā nezināšanā) man ļāva izkrāsot savu ēdienkarti bagātīgāk un, iespējams, arī kādu lasītāju iedrošināt jaunumiem.
Savā blogā nereti, rakstot gan par uzturu, gan sportošanu, pieminēju cukuru un tā sliktos darbus. Man pašai vairākus gadus ir I tipa cukura diabēts un, lai arī diabēta māsiņas sniedz atbildes uz visiem jautājumiem, izpratne par savu organismu un tajā notiekošo (vai tieši pretēji, nenotiekošo) nāk tikai ar laiku. Man tie bija pāris gadi un darbs žurnālā, kas lika paskatīties acīs savam dzīves ceļabiedram un iepazīt to tuvāk.
Daudz lasīju, skatījos dokumentālās filmas un stāstīju arī jums par noslēptiem cukuriem kečupos, jogurtos un sulās. Par maldiem un mītiem, skaidrojot, ka cukurs jau sen kā vairs nav tikai konfektēs un limonādēs.
Tā vien šķiet, ka 36,6 °C devis tikai vēderpriekus, bet nekā – interesanta un galīgi ne kādreizējai Kristai saistoša tēma, par kuru esmu rakstījusi vairākkārt, ir zero waste dzīvesveids. Pielaikoju to pati, samazinot aiz sevis atstātos atkritumus līdz minimumam, vētīju tīrākās un zaļākās Eiropas galvaspilsētas, devos iepirkties uz beziepakojuma veikalu.
Nākotnē būs raksts arī par pirmo bezatkritumu kafejnīcu Rīgā! Tā ir svarīga tēma, kurā katrs no mums ar pāris ikdienas paradumu maiņu var glābt un mainīt mūsu visu kopīgās mājas. Es jau sāku un turpināšu aicināt arī jūs!”
Krista Dzidzēviča, jaunā 36,6 °C galvenā redaktore.