Zupa var būt veselīga, bet to var arī sabojāt 0
Iestājoties aukstam laikam, biežāk gribas baudīt siltu zupu. Veikalu plauktos atrodams ļoti plašs dažādu burciņās fasētu virumu piedāvājums, pat tādas svešādas, bet kārdinošas zupas kā minestrone un ungāru gulašzupa. To pagatavošana ir ļoti vienkārša – burciņas saturu ieber karstā ūdenī, dažas minūtes pavāra, pievieno krējumu vai zaļumus un ceļ galdā. Bet vai šīs zupas ir ieteicamas no uzturvērtības viedokļa?
Uztura speciāliste INGA ŠIRINA: – Zupa ir labs veids, kā dažādot ikdienas maltīti. Vasarā tā var būt aukstā zupa, rudenī un ziemā – silts virums. Zupas var kalpot gan kā pamatmaltīte, gan kā tās papildinājums. Salīdzinot ar citiem ēdieniem, zupas nevar uzskatīt par veselīgāku ēdienu. Viss atkarīgs, no kādiem produktiem virums gatavots un kas tam pievienots. Zupas kā ēdiena veids nav kuņģim draudzīgāks par citiem ēdieniem. Tas varētu būt vēderam saudzīgāks ēdiens, ja pievienotie produkti nav apcepti, netiek pievienots pārlieku daudz taukvielu, piparu, sāls utt. Jebkurš ēdiena veids, vai tas būtu sautējums, zupa, salāti utt., var būt gan veselīgs, gan neveselīgs.
Zupai ir zināmas priekšrocības, jo tā nedaudz ātrāk rada sāta sajūtu, tādējādi pasargājot no pārēšanās. Tādēļ tiem, kuri vēlas samazināt svaru, zupa būtu ieteicama kā viens no ēdiena veidiem. Zupu ir viegli pagatavot, un tā ir garšīga arī nākamajā dienā. Tādējādi, ēdienkartē iekļaujot zupu, tiek veicināta mājās gatavota ēdiena lietošana un tas var palīdzēt neuzņemt liekas kalorijas. Es ieteiktu zupu ēst nelielās porcijās pirms pamatmaltītes. Tas palīdzēs organismam ātrāk sasniegt sāta sajūtu un nepārēsties ar pamatmaltīti. Otrs variants – dažādojot maltīti, zupu kā pamatēdienu var baudīt vakariņās. Zupas nav nepieciešams ēst katru dienu, lai gan noteiktu ierobežojumu nav. Tāpat kā pieaugušo, arī bērnu maltītei vajadzētu būt dažādai. Zupas ir labs ēdiena veids arī bērniem.
Vērtīgākās ir tās zupas, kas pagatavotas mājās. Rūpnieciski pagatavotām sagatavēm parasti tiek pievienots pārāk daudz sāls, garšas pastiprinātāju, cukura. Visas šīs vielas nav vēlamas organismam, turklāt tās arī veicina pārēšanos. Jūs nekad neapēdīsiet tik daudz mājās pagatavotas zupas, kā to, kas gatavota no veikalos nopērkamajām sagatavēm, jo sāls, cukurs un garšas pastiprinātāji neapzināti liek jums ēst vairāk. Protams, ka šādas sagataves var turēt mājās īpašiem gadījumiem, kad ledusskapī nekā cita nav un ātri jāpagatavo vakariņas vai pusdienas. Ikdienā lietot šādas “rūpnieciskās” zupas vai citu ēdienu sagataves es noteikti neieteiktu. Labāk šādas sagataves pagatavot pašiem, sasaldējot sagrieztus dārzeņus un citas sastāvdaļas, lai nepieciešamības gadījumā var ātri pagatavot zupu, nedodoties uz veikalu.
Mūsu mājās ir iecienītas gan tādas klasiskas zupas kā borščs, frikadeļu zupa, aukstā zupa, gan arī dažādu veida biezeņzupas, kuras es gatavoju no dārzeņiem – brokoļiem, burkāniem, ķirbja, kāļiem, pastinakiem – un arī no pākšaugiem – pupiņām, lēcām. Saldā krējuma vietā pievienoju svaigo sieru.