Zupa Austrumu toņos ar uzkodām tempuras mīklā 0
Sastāvdaļas
* 4 ēdamkarotes gaišās Miso pastas (no fermentētām sojas pupiņām un rīsiem, nopērkama lielveikalu Austrumu stendos un garšvielu veikalos)
* 400 ml šķidra kokospiena vai aptuveni 50 g kokospiena pulvera
* 2 tomāti
* neliels cukīni
* paprika
* neliela selerijas sakne
* gabaliņš kaltētas jūraszāles (Wakame)
* 4 gabaliņi kaltētu melno ķīniešu sēņu Mu-err (tikpat labi der šampinjoni)
* sauja spinātu lapiņu
* gabaliņš ingvera
* 3 ķiploka daivas
* Var izmantot Tom Yum pastu, tā satur citronzāli, ingveru, čili un ķiploku. Tad ingvers un ķiploks atsevišķi nav jāpievieno.
Uzkodai pie zupas
* tempuras miltu maisījums
* gāzēts minerālūdens
* eļļa vārīšanai
* Ķīnas kāposta lapas
* pētersīļu zaļumi ar kātiem
* sāls
Pagatavošana.
Sagriež salmiņos cukīni, selerijas sakni un papriku, sašķēlē tomātu. Uzkarsē litru ūdens, pievieno kokospienu, Miso pastu, Tom Yum maisījumu, jūraszāli. Pievieno dārzeņus un kaltētas sēnes vai sagrieztus šampinjonus. Vāra aptuveni 5 minūtes. Zupa ir gatava!
Tempuras miltus ieber bļodā, pievieno sāli, pamazām lej klāt aukstu gāzētu minerālūdeni un maisa ar slotiņu, kamēr iegūst pabiezu mīklu – kā pankūkām. Uzkarsē eļļu. Ķīnas kāposta lapas sagriež strēmelēs, mērc mīklā un apcep karstajā eļļā, kamēr aprauj un veidojas kraukšķīga mīklas garoziņa. Tāpat rīkojas ar pētersīļiem. Uzliek uz papīra salvetes, lai notek liekā eļļa.
Katrā šķīvī iegriež spinātus, virsū lej karsto zupu. Pasniedz kopā ar uzkodu.
Pavāres piebilde
Šādu zupu var pagatavot nepilnās desmit minūtēs.
Īpašo garšu piešķir Austrumu virtuvei raksturīgie produkti – jūraszāle, Miso pasta un kokospiens. Kokospienu iespējams nopirkt ne tikai kārbā, bet arī pulverī, ko pievieno, vārot zupu.
Tempura ir populāra japāņu uzkoda. Panētiem un eļļā apceptiem dārzeņiem ir plāna un kraukšķīga garoziņa. Tempuras mīklā var apcept garneles, sēnes, stiebriņos sagrieztus dārzeņus, tofu sieru. Tempuru var ēst arī atsevišķi, pamērcējot jogurta vai sojas mērcē.