Zivju eļļas – labās un tās, no kurām jēgas maz 0
“Zivju eļļu visur uzsver kā Omega-3 taukskābju avotu, kas nepieciešama katram un visu cauru gadu. Mans ārsts to iesaka lietot rudenī un ziemā, jo tumšajos gadalaikos zivju eļļa esot D vitamīna avots. Esmu neizpratnē – zivju eļļu lieto Omega-3 vai D vitamīna dēļ? ” Dagmāra
Rudenī un ziemā Latvijā tāpat kā citās Ziemeļeiropas valstīs vērojams D vitamīna deficīts. Taču šis vitamīns organismā rodas ne tikai saules ietekmē, bet to var uzņemt arī ar uzturu, galvenokārt ar treknām zivīm: siļķēm, lašiem, sardīnēm, makrelēm.
Sākotnēji zivju eļļu – zivju aknu ekstraktu – patiešām lietoja kā galveno D vitamīna avotu uzturā. Mūsdienās zivju eļļu vairs neiegūst no zivju aknām, bet gan no zivju gaļas, un tajā atrastas arī citas cilvēka organismam svarīgas vielas, tostarp Omega-3 polinepiesātinātās taukskābes, kas ietilpst šūnu membrānās kā fosfolipīdi un veido bioloģiski aktīvas vielas, kas piedalās iekaisuma procesu regulācijā. Ārste Jolanta Ozola-Neidere skaidro, kamazāks piesārņojums ar smagajiem metāliem un dažādām toksiskām vielām ir jaunās zivtiņās, kas pārtiek no planktona, tādēļ no tām iegūst augstākās kvalitātes eļļu.
Mazāks piesārņojums ar smagajiem metāliem un dažādām toksiskām vielām ir jaunās zivtiņās, kas pārtiek no planktona, tādēļ no tām iegūst augstākās kvalitātes eļļu.
Pašlaik joprojām turpinās padziļināti pētījumi par D vitamīna nepietiekamību un zivju eļļu. Tomēr jau ir skaidrs, ka D vitamīns pilnvērtīgāk uzsūcas nelielas A vitamīna devas klātbūtnē. No zivju eļļām, kurās ir pārmērīgs A vitamīna daudzums, patiesībā jēgas ir maz, jo šādās proporcijās organisms vērtīgās vielas neizmanto. Turklāt J. Ozola-Neidere uzsver, ka bērniem ieteicams betakarotīns (provitamīns, kas organismā pārveidojas A vitamīnā ), nevis retinols (jau gatavs A vitamīns), kāds tas ir zivju eļļā.
Bieži zivju eļļai kā antioksidantu pievieno E vitamīnu – tas palīdz saglabāt produkta kvalitāti. Ja tas ir norādīts arī uz iepakojuma, tātad eļļa ir tālu ceļu gājusi un E vitamīns ir bijis nepieciešams kā konservants. Jo kvalitatīvāka eļļa, jo tīrāks ir tās sastāvs!
Sarindojot šo faktus, nākas secināt, ka labākā zivju eļļa ir tā, kurā nav taukos šķīstošo vitamīnu, bet ir liels Omega-3 polinepiesātināto taukskābju daudzums, un tā ir lietojama visu gadu.