Zivju eļļa veselai sirdij 0
“Vai iespējams izvairīties no sirds slimībām, ikdienā lietojot zivju eļļu? ” DAINIS IKŠĶILĒ
Polinepiesātinātās taukskābes, no kurām sirds veselībai vissvarīgākās ir omega-3, vislabāk uzņemt ar lasi, foreli, mencu, siļķi vai citām treknām zivīm. Lai organismu nodrošinātu ar vērtīgajām vielām, divreiz nedēļā jāpatērē 150 gramu termiski neapstrādātu zivju, jo cepot un vārot vērtīgās taukskābes iet bojā. Šajā gadījumā papildus lietot zivju eļļu nav nepieciešams.
Savukārt, ja zivis netiek iekļautas uzturā, ieteicams dzert zivju eļļu vai lietot omega-3 taukskābju kapsulas, kas ir īpaši svarīgi, pastāvot sirds un asinsvadu slimību riskam. Šajā gadījumā organisms gan nesaņems zivīs esošās olbaltumvielas, taču tajā nenonāks arī nevēlamie ķīmiskie savienojumi, piemēram, smagie metāli.
– Sauklis “Dzeriet zivju eļļu un izbēgsiet no infarkta!” ir mārketinga triks, jo tās lietošana nevar būt vienīgais profilakses pasākums. Tomēr jau pirms 25 gadiem Norvēģijā veiktie pētījumi pārliecinoši pierādīja, ka cilvēki, kuri regulāri ēd treknas zivis, daudz retāk sasirgst ar sirds slimībām, – apstiprina Latvijas Universitātes Kardioloģijas zinātniskā institūta vadošais pētnieks, medicīnas doktors Vilnis Dzērve.
Īpaši attīrītas nepiesātinātās taukskābes koncentrētā veidā satur preparāts Omacor, ko var iegādāties ar ārsta recepti. Itālijā veikti apjomīgi pētījumi, iesaistot tajos miokarda infarkta pacientus, ir apliecinājuši, ka tā profilaktiska lietošana samazina atkārtotu sirdslēkmju skaitu un mirstību no tām.