Kā lētāk pabarot 0
Lai izaudzētu prāvu daudzumu produkcijas, dīķu iemītniecēm jādod sātīga barība. Ēriks neslēpj, ka barot karpas tikai ar graudiem ir pārāk dārgi. Lētāks barības līdzeklis ir lopbarības kartupeļi, ko var iegādāties pie lielražotājiem.
– Ar vārītiem kartupeļiem zivis sākām barot tikai šogad un vēl meklējam metodi, kā tos labāk iemānīt un pasniegt karpām. Vaislinieces jauno barību ēd pilnām mutēm, bet mazās vēl īsti negrib. Piebarošanai gatavojam biezputru – sasmalcinātiem kartupeļiem jaucam klāt rupji maltus graudus vai applaucētas grūbas. Neko ķīmisku vai mākslīgi ražotu neizmantojam, līdz ar to mūsu zivis var uzskatīt par ekoproduktu.
Karpas sāk ēdināt no maija beigām, dodot barību katru otro dienu noteiktos ēdināšanas laukumos dīķī. Tās turpina baroties līdz septembrim, bet ziemošanas laikā snauduļo.
– Dažus ziemas dīķus izmantojam arī karpu nārstam jūnijā. Protams, ideāli būtu ierīkot atsevišķus nārsta dīķus, jo tiem nav jābūt lieliem un dziļiem, bet mēs izlīdzamies ar to, kas ir. Ziemas dīķus pļaujam vismaz divreiz sezonā, visvairāk vasaras beigās. Tad izpļaujam arī dīķu iekšpusi un visu masu izgrābjam. Ja nopļauto zāli atstātu turpat, tā sāktu pūt, būtu lieks skābekļa patēriņš, kas traucētu zivīm labāk pārziemot. Lai zivīm nav lieka stresa, nekad dīķus neappļaujam pašā nārsta laikā.
Zandartiem vajag aukstūdens dīķus
Zandarti ir ļoti cimperlīgas zivis, vēl vārīgāki par asariem. Siltos, seklos dīķos un duļķainā ūdenī aiziet bojā. Šīs asaru dzimtas zivis audzēt dīķos ir sarežģītāk, jo vajadzīgi dziļi, vēsi ūdeņi, +14…+18 °C temperatūra. Tiem, kuri vēlas piemājas dīķos audzēt zandartus, Ēriks iesaka pirkt tos, kas ir vismaz vienu vasaru veci. Mazākus (tikko izšķīlušos kāpurus) ielaist dīķī nav vērts, jo tos apēdīs asari un mailītes. Jāņem vērā, ka zandartiem svara pieaugums katru gadu nebūs vienmērīgs. Viss atkarīgs no dabiskās barības bāzes daudzuma. “Stagaru” saimnieks prognozē, ka zivkopjiem šogad nav gaidāms labs gads, jo ir auksts laiks un dabiskās barības organismi savairojas sliktāk.
Zandarts ir lēnaudzīga zivs, kas tirgus svaru (0,7–1 kg) sasniedz pēc trim audzēšanas gadiem. Neraugoties uz to, Latvijā šīs vērtīgās zivis ir ļoti pieprasītas un dārgas (maksā vairāk nekā laši).