Zivis, marinēti dārzeņi, burgers: 5 gardas receptes vakariņām 0
Avots: Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
1. Veģetārais burgers
• 1 kārba konservētu pupiņu
• 150 ml vārītas kvinojas
• 1 burkāns
• 4 grilētas marinētas paprikas
• Brī siers
• 1 čili pāksts
• 1 ķiploka daiviņa
• 1 ola
• 1 tējkarote Santa Maria maltas kurkumas
• Tellicherri melnie pipari
• Akmenssāls
• Santa Maria BBQ mērce ar čipotles pipariem
• Salātu lapas
• 4 burgeru maizītes
Pagatavo plācenīšus. Sarīvē burkānu un kārto uz cepamās pannas. Nokāš melnās pupiņas, liek blakus rīvētajiem burkāniem. Visu cep krāsnī 180 grādos 15 minūtes. Atdzesē.
Virtuves kombainā liek plācenīšu sastāvdaļas: vārītu kvinoju, burkānus, pupiņas, olu, ķiploku un visas garšvielas. Sablendē viendabīgā masā un sadala 4 vienādās daļās, veido plācenīšus un grilē uz grilpannas vai grila, līdz plācenīši brūni no abām pusēm.
Pagatavo burgeru. Apgrilē burgeru maizītes. Uz apakšējās maizītes liek BBQ mērci ar čipotles pipariem, tad salātlapu, veģetāro plācenīti, brī siera šķēles, grilētu marinētu papriku, vēl mērci un visbeidzot otru burgera maizes pusīti.
2. Lasis garšaugos ar grilētu tomātu salātiem
• 800 g laša filejas ar ādu
• 1 ēdamkarote eļļas
• 1 paciņa Santa Maria garšvielu maisījuma gaļas marinēšanai ar garšaugiem (RUB)
• Santa Maria BBQ mērce ar grauzdētiem ķiplokiem
• 200 g dzelteno ķirštomātu
• 200 g sarkano ķirštomātu
• 200 g rukolas
• Saišķītis sīpolloku
• 2 ēdamkarotes olīveļļas
• 1 ēdamkarote ābolu sidra etiķa
• 1 ēdamkarote medus
• Akmenssāls
• Tellicherri melnie pipari
Laša fileju apziež ar olīveļļu un kārtīgi apviļā garšvielu maisījumā. Lasi liek uz sakarsētas grilpannas vai grila ar ādu uz leju. Cepot pirmās 10 minūtes, grilu noslēdz ar vāku, pēc tam atver un lasi apsmērē ar BBQ mērci. Turpina cept vēl 5 minūtes uz grila bez vāka.
Noskalo tomātus un apbrūnina uz grilpannas vai grila, atdzesē un pārgriež uz pusēm. Pagatavo mērci – sajauc olīveļļu, ābolu etiķi, medu, sāli un piparus. Lielā bļodā samaisa rukolu, grilētos tomātus, sakapātus lociņus un pirms pasniegšanas pārlej ar salātu mērci.
3. Grilētas foreles ar ķiploku garšu
• 2 foreles
• 3 tomāti
• Sarkanais sīpols
• Cukīni
• Paprika
• Citrons
• 2 ķiploka daiviņas
• 2 ēdamkarotes pesto
• 3 tējkarotes sviesta
• Citronpipari, sāls
Gatavo ķiploku sviestu: sajauc rīvētu ķiploku ar mīkstu sviestu, pievieno citronpiparus un sāli.
Noskalo un nosusina zivis, iesmērē ar ķiploku sviestu gan no iekšpuses, gan ārpuses. Liek cepties uz grila, cep vismaz 10–12 minūtes.
Dārzeņus noskalo, nožāvē, sagriež šķēlītēs un liek uz grila, cep, līdz gatavi. Liek traukā, apslaka ar svaigu citrona sulu, pievieno pesto un pasniedz ar zivi.
4. Grilēti dārzeņi marinādē
• 3 cukīni
• 2 baklažāni
• Jaunie burkāni
Marinādei:
• 12 ēdamkarošu extra virgin olīveļļas
• 6 ēdamkarotes galda etiķa
• 6 ēdamkarotes ūdens
• 2 ķiploka daiviņas
• Saišķītis svaigu pētersīļu
• Sāls, pipari
Sagatavo marinādi: bļodā samaisa galda etiķi un ūdeni, pievieno olīveļļu, sāli, piparus, caur ķiploku spiedi izspiestas ķiploka daiviņas un sasmalcinātus pētersīļus. Visu rūpīgi samaisa. Cukīni un baklažānus nomazgā, sagriež šķēlītēs vai ripiņās, mazus burkānus nomazgā un apgrilē no abām pusēm.
Kad dārzeņi gatavi, tos liek bļodā, aplej ar marinādi, rūpīgi samaisa un atstāj marinēties uz vairākām stundām.
5. Spirgtā gurķu mērce
• Liels gurķis
• 1 ēdamkarote svaigi sakapātu piparmētru
• 2 ķiploka daiviņas
• 250 g bieza dabīgā jogurta
• Sāls, pipari
Gurķi nomizo, sarīvē, pārkaisa ar sāli un atstāj uz 15 minūtēm. Nolej lieko šķidrumu.
Gurķus un sakapāto piparmētru iemaisa jogurtā, pieber sāli un piparus. Pievieno ķiplokspiedē saspiestās ķiploka daiviņas (var iztikt arī bez tām). Garšas pastiprināšanai var izmantot arī speciālās Tzadziki mērces garšvielas.
Visu samaisa un ļauj ievilkties 20 minūtes pirms pasniegšanas.
Svarīgi!
Vasarā grūti iztikt bez rituāla – grilēšanas. Gaļu vai zivis nedrīkst stipri sacept, bet grilēt vajag ļoti uzmanīgi, lai produkti nesadeg. Kancerogēni ir veselībai bīstamas vielas!