Lasis Tālivaldis, bute Otīlija, reņģe Matilde. Stāsts par vietu, kur zivīm dod vārdus 0
Gan jau tie, kam garšo zivis, ir ievērojuši IK “Reinis-B” pedāvāto produkciju. To nepamanīt uz tirgus letes ir grūti, jo diez vai vēl kāds kūpinātajām un marinādēs saliktajām zivīm ir devis vārdu. Lasis nodēvēts par Tālivaldi, lucis par Frici, asaris par Arkādiju, bute par Otīliju, bet reņģe – par Matildi.
Kad pirmdienas rītā ierodamies Engures novada Lapmežciema Ķiršlejās, kur atrodas “Reinis-B” ražotne, mūs sagaida saimniece Alla Bečere un vispirms aicina apskatīt labiekārtoto ražotni, kas uzcelta tikai pirms pieciem gadiem.
Tajā ir gan ērti zivju pirmapstrādes galdi, gan saldēšanas iekārtas, gan apjomīga kūpinātava, gan citas iekārtas, kas nepieciešamas zivju pārstrādāšanai.
“Par zivju kūpināšanu nezināju tikpat kā neko”
“Kad teju pirms divdesmit gadiem no Zemgales pārcēlos uz Lapmežciemu, par zivju kūpināšanu nezināju tikpat kā neko,” neslēpj Alla. “Vajadzēja apgādāt ģimeni – sevi un dēlus, tāpēc sāku strādāt zivju pārstrādes kombinātā Selga.
Pārmaiņu laikos tas beidza pastāvēt, atkal vajadzēja domāt, kā pelnīt iztiku. Ienāca prātā, ka pati varētu tīrīt zivis, kūpināt, piedāvāt vismaz kaimiņiem, tuvākajiem pircējiem.”
Uzņēmējdarbības sākums bijis grūts, jo vajadzēja gan pašai gādāt zivis, gan kūpināt, bet pēc tam pārdot. Un ar tirgošanu gājis kā pa celmiem, jo Kurzemes jūrmalciemos zivju kūpinātāju nekad nav trūcis, līdz ar to – konkurence sīva.
Taču Alla nepadevās pārbaudījumu priekšā, pamazām audzēja muskuļus un uzkrāja pieredzi. Nu viņas neatlaidība un sīkstums nes augļus.
Ja sākumā kūpinājusi gandrīz tikai reņģes, patlaban kūpinātavas produkcijas klāsts ir ļoti bagātīgs, piedāvā gan vietējās, gan aizjūras zivis: karsti kūpinātus jūras asarus, karpas, sviesta zivis, brekšus, līņus, samus, mencas, foreles, zušus, lucīšus, arī skumbrijas ar sieru, ar papriku, ar ķiplokiem.
“Reinis-B” produkciju var iegādāties Ragaciema zivju tirdziņā, pie tirdzniecības centra Zoom Rīgā (katru piektdienu), kā arī dažādos gadatirgos un pasākumos visā Latvijā.
Savukārt ceturtdienās blakus ražotnei mājīgi iekārtotajā terasē Alla rīko degustācijas nelielām tūristu grupām. Tad iespējams vērot ražošanas procesu un nogaršot uzņēmumā gatavoto produkciju.
Alla Bečere pati veido produktu receptūras, balstoties uz iepriekšējām zināšanām, izjūtām un garšas īpašībām.
Zivju vārdabrāļiem un vārdamāsām – atlaide
Šķiroties tomēr vēlos noskaidrot, kāpēc “Reinis-B” kūpinātajām zivīm doti vārdi. “Skaidrojums ir pavisam vienkāršs – tā darām, lai atšķirtos no citiem zivju kūpinātājiem, jo Lapmežciemā un Ragaciemā esam kādi astoņpadsmit,” izstāsta Alla.
“Pārsvarā liekam senus vārdus, lai nerastos pārpratumi. Līdz šim neviens nav sūdzējies par to, ka viņam un zivij vienāds vārds. Nupat Kuldīgas tirgū kāds vīrs nopriecājās, ieraugot, ka vilkzivi esam nosaukuši par Vitoldu – tāpat kā viņu. Starp citu, šādos gadījumos es pircējam dodu desmit procentu atlaidi no pirkuma cenas.”