Zirņu sautējums garšvielu mērcē 0
Sastāvdaļas
1¼ glāzes sausu balto turku zirņu
lauru lapa
kanēļa standziņa
2 zaļā kardamona pākstiņas
Mērcei
30 g turku zirņu miltu
400 ml saldā krējuma
400 ml piena
½ tējkarotes kurkumas
½ tējkarotes malta koriandra
½ tējkarotes maltu melno piparu
tējkarote sāls
3 ēdamkarotes sakapātu pētersīļu
Pagatavošana.
Zirņus pa nakti izmērcē, no rīta nokāš un uzlej tīru ūdeni, pievieno lauru lapu, kanēļa standziņu un kardamona pākstiņas. Vāra aptuveni 45 minūtes, līdz zirņi ir mīksti (dažādas kvalitātes turku zirņi izvārās atšķirīgā laikā –
vieniem vajag 45 minūtes, citiem – pusotru stundu, tādēļ pēc 45 minūšu ilgas vārīšanas pārbauda zirņu gatavību). Nokāš, izņem garšvielas.
Visas mērcei paredzētās sastāvdaļas, izņemot svaigos pētersīļus, sablendē, ielej pannā, uzkarsē uz lēnas uguns un pievieno izvārītos zirņus. Uzvāra un, kad masa sabiezē, uguni izslēdz un pieliek pētersīļus. Ja nav pieejami turku zirņu milti, var izmantot kukurūzas vai kviešu miltus.
Ļoti sātīgs un gards ēdiens, to var pasniegt kopā ar dārzeņu sautējumu, gaļas ēdieniem vai ēst ar tikko ceptu maizi un salātiem.