Zirņu mērce ar timiānu 0
Ne tauku, ne miltu, bet pasakaina smarža un garša. Salātu aizdaram var izmantot dažādas aukstas mērces, kas ēdiena garšu nevis nomāks, bet izcels.
Sastāvdaļas
• 200 ml saldētu zaļo zirnīšu
• 400 ml vistas buljona
• 4 ēdamkarotes saldā krējuma
• 1 ēdamkarote sasmalcināta timiāna
• pipari
• sāls
Vistas buljonā izvāra zirņus. Pievieno garšaugus, krējumu, piparus, sāli un sablendē. Ja vēlas, var pielikt vēl kādu garšaugu.
Zirņu mērce paspilgtinās jēra gaļas ēdienus un ceptus kartupeļus, kam bagātīgi pievienoti ķiploki.
PADOMI
• Svaigiem augiem garša un smarža parasti ir smalkāka nekā žāvētiem, tādēļ svaigus zaļumus var pievienot vairāk nekā kaltētus.
• Ēdamkarotei svaigu garšaugu atbilst aptuveni tējkarote žāvētu.
• Garšaugus, ko pievieno salātiem, sīki sasmalcina. Tos iemaisa mērcē reizē ar sāli un cukuru.
• Sasmalcinātos dārzeņus nekavējoties pārlej ar krējumu vai auksto mērci. Taukvielas un skābe daļēji pasargā salātus no vitamīnu zuduma, tie lēnāk sairst.
• Sāli un cukuru pievieno visiem salātiem.