Sojas milti – bagāti ar olbaltumvielām 0
Tāpat kā zirņu miltiem, arī sojas miltiem ir viegls riekstu aromāts. Tie ir vērtīgs olbaltumvielu avots, satur B grupas, A, C, E un K vitamīnu, kāliju, kalciju, dzelzi un fosforu. Īpašības ir līdzīgas kviešu miltiem. Labi noder mērču iebiezināšanai. Ja pievieno citiem miltiem, mīkla kļūst līmīgāka, saturīgāka, tāpēc labi kombinēt ar pilngraudu miltiem, kas mīklu parasti padara irdenu un nesaturīgu. Labāk izvēlēties miltus, kas iegūti no bioloģiski audzētas sojas.
Ar šiem miltiem var aizstāt olas: vienai olai atbilst 2 ēdamkarotes sojas miltu, kas sajauktas ar 2 ēdamkarotēm ūdens.
Kaņepju un linsēklu milti
Satur vērtīgas taukskābes, minerālvielas un daudz šķiedrvielu. Var just nelielu riekstu garšas akcentu. Kaņepju un linsēklu miltus parasti jauc kopā ar citiem miltiem vai pievieno veselības kokteiļiem. Var gan cept cepumus, gan pievienot ātro, neraudzējamo maizīšu mīklai. Ja linsēklu milti gatavoti pēc eļļas izspiešanas, tie ir gaisīgi, savukārt kaņepju – eļļaini.
Linsēklu milti ātri uzbriest un labi saista šķidrumu.
Dažādu riekstu milti
Tiem ir augsta uzturvērtība, izcila garša. Gatavotie cepumi ir ar smalku garšu un trausli, jo miltos ir gana daudz taukvielu. Var kombinēt ar kviešu miltiem , lai ceptu biskvītus, sviesta cepumus, kēksus. Vispopulārākie ir mandeļu un lazdu riekstu milti. No blanšētām mandelēm gatavotajos ir daudz olbaltumvielu, tie ir viegli lietojami. Var izmantot marcipāna, desertu un visu veidu mīklas izstrādājumiem. Lazdu riekstu miltus parasti iegūst pēc eļļas spiešanas, retāk – smalki samaļot veselus riekstus. Iznāk gardi cepumi, labi noder kā biezinātājs smūtijiem. Pašam samalt riekstu miltus lielākoties neizdodas, jo augstā taukvielu satura dēļ tie ātri saķep.
Riekstu milti ātri bojājas, tāpēc tie jāglabā tumšā, vēsā, sausā vietā.
Igauņu miltu mikslis – kamas milti
Tradicionāls mūsu kaimiņu igauņu nacionālais produkts ir maisījums, kas sastāv no kviešu, miežu, rudzu un zirņu miltiem. Garša ir īpaša, jo pirms malšanas graudaugus iztvaicē, izžāvē un apgrauzdē. Labs B grupas vitamīnu un šķiedrvielu avots. Dod spēku un enerģiju, labi noder kokteiļiem, ko sportisti lieto pēc treniņa. Var maisīt kopā ar kviešu miltiem un cept sāļos kēksus, pīrāgus, pankūkas, plāceņus vai lietot termiski neapstrādātus, pievienojot smūtijiem, jogurtam vai kefīram.
Šos miltus izmanto kā piedevu garšas dažādošanai, bet vienus pašus cepšanai nelieto.