Foto – Shutterstock

Zirņi ar violetām pākstīm. Uzzinām vairāk par tiem! 0

Tie ir neparasti, universāli dārza zirņi (Pisum sativum). Līdzīgi kā sniega zirņus, krāsainās, neienākušās pākstis ar ļoti mazām sēklām var izmantot gan siltajiem, gan aukstajiem ēdieniem (salātiem). Zirņi ir veselīgi, tajos ir daudz A un C vitamīna. Ēdami ir arī sārti violetie, vāji smaržīgie ziedi, turklāt tie noder ēdienu dekorēšanai. Nobriedušus zirņus nevar izvārīt mīkstus – sēklas nakti jāpamērcē un izvārītās ēd, piemēram, kopā ar saceptiem sīpoliem un speķa gabaliņiem. Zirņus var pievienot arī zupām.

Reklāma
Reklāma
“Izārdīs Latviju pa vīlēm!” Soctīklotāji “izceļ saulītē” vecu premjeres ierakstu soctīklos, kas izsauc viedokļu vētru
7 lietas, kas notiek ar ķermeni, ja rītu sāc ar kafijas tasi tukšā dūšā
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
Lasīt citas ziņas

Šķirnei ‘Blauwschokker’ (izplata “Mr. Fothergill’s”) stublājs ir diezgan garš (apmēram 120 cm), tam vajadzīgs balsts. Veido violeti zilas pākstis. Sēklas ir zaļas, sulīgas, der saldēšanai. Zirņi nogatavojas 10–11 nedēļas pēc sējas.

Firmas “Seminis” jaunizveidotā ražīgā šķirne ‘Blue Shelling’ sasniedz līdz 200 cm augstumu. Tai ienākas zaļi, garšīgi zirņi, ko var izmantot kā cukurzirņus, neizlobot sēklas. Lobāmajiem zirņiem violetās pākstis ir diezgan garas, ar 7–8 sēklām. Zirņus var audzēt arī konteineros. Veģetācijas periods ilgst 75 dienas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šķirne ‘Blue Podded’ ir ļoti dekoratīva – ar tumši zaļām lapām, gariem stublājiem, plakanām pākstīm un saldām sēklām. Veģetācijas periods ir 80–85 dienas. Sēklas izplata firma “Seminis”.

Dārza zirņi ir prasīgi. Mazdārziņos tiem jāatvēl saulaina vieta ar labi drenētu, auglīgu augsni, ko rudenī uzrok 25–30 cm dziļi. Lai ražu varētu izmantot ilgākā laika posmā, ieteicams sēt, sākot no aprīļa beigām, 2–3 reizes ar 10–15 dienu starplaiku. Sēklas sēj ap 5 cm dziļi, tās sadīgst 10–18 dienu laikā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.