laboratorijaFoto: SHUTTERSTOCK

Zinātniekiem izdevies iznīcināt bīstamās superbaktērijas, izmantojot parastu garšvielu 0

Superbaktērijas (pret antibiotikām izturīgas baktērijas) ir viens no nopietnākajiem mūsdienu sabiedrības veselības apdraudējumiem. Tās spēj mutēt un pretoties pat visspēcīgākajām antibiotikām, raksta “Earth”.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Tev atkal “dzelzs” par zemu? Ne tikai gaļa: 12 pārtikas produkti ar augstu dzelzs saturu
Cilvēki, kuru mājoklis vienmēr ir ir ideālā kārtībā, ievēro šos 7 vienkāršos paradumus
10 veidi, kā zaudēt svaru, kas pieaudzis medikamentu lietošanas dēļ
Lasīt citas ziņas

Cīņā ar šiem nāvējošajiem patogēniem Teksasas A&M Universitātes pētnieki atklājuši ko intriģējošu.

Savā pētījumā viņi noskaidrojuši, ka kurkumīns, kas piešķir kurkumai tās spilgti dzelteno krāsu, var mainīt superbaktēriju rezistenci pret antibiotikām.
CITI ŠOBRĪD LASA

Pēc zinātnieku teiktā, kurkumīns, kas baktērijām tiek piedāvāts kā barības avots un pēc tam aktivizēts ar gaismu, izraisa destruktīvas reakcijas mikroorganismu iekšienē. Galu galā tas noved pie baktēriju iznīcināšanas.

Publikācijā teikts, ka šis process efektīvi samazina pret antibiotikām izturīgo celmu skaitu, padarot parastās antibiotikas atkal efektīvas.

Kamēr jaunu antibiotiku izstrāde ir sasniegusi savu maksimumu, strauji attīstās pret tām rezistentas baktērijas, aizsākot superbaktēriju laikmetu.

Izdevums min, ka pie tām pieder  pret meticilīnu rezistentais zeltainais stafilokoks, pret vankomicīnu rezistentais enterokoks un daži pret zālēm rezistenti baktēriju celmi, kas izraisa pneimoniju.

“Kad baktērijas sāk kļūt izturīgas pret parastajām antibiotikām, iestājas tas, ko mēs saucam par antibiotiku katastrofu. Lai pārvarētu šo problēmu, mums ir nepieciešami alternatīvi veidi, kā iznīcināt superbaktērijas vai mainīt to dabiskos procesus, lai antibiotikas atkal iedarbotos,” skaidro profesors, biomedicīnas inženierijas katedras vadītājs un pētījuma vecākais autors doktors Vanderlejs Banjato.

Savā pētījumā zinātnieki izmantoja metodi, kas pazīstama kā fotodinamiskā inaktivācija. Tā izmanto gaismu un gaismai jutīgas molekulas, ko dēvē par fotosensibilizatoriem, lai radītu reaktīvās skābekļa formas.

Šīs formas var iznīcināt mikroorganismus,  izjaucot to vielmaiņas procesus.

Eksperimentu laikā zinātnieki kā fotosensibilizatoru izmantoja kurkumīnu.  Šīs pieejas priekšrocība ir tā, ka kurkumīns ir arī dabiska barība baktērijām.

Komanda pārbaudīja šo metodi uz zeltainā stafilokoka celmiem, kas bija izturīgi pret tādām antibiotikām kā amoksicilīns, eritromicīns un gentamicīns. Rezultāti parādīja, ka kurkumīns patiešām spēj iznīcināt superbaktērijas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.