Foto: Hetizia/Shutterstock

Zinātnieki uzskata, ka šis ir veselīgākais ēdiens pasaulē. Vai zini, par ko ir runa? 33

Tas ir zaļš un der pie visa. Ar barības vielām un minerālvielām bagāts, tas esot veselīgākais ēdiens pasaulē – vai zini, par ko ir runa?

Reklāma
Reklāma
Krieviem masveidā konfiscē mašīnas un portatīvos datorus… Kādiem mērķiem tos izmantos Putins? 67
TV24
“Mums draud nacionālā mēroga katastrofa.” Ušakovs pamato, kāpēc EK lūdzis apturēt grandiozo “Rail Baltica” projektu
TESTS. Tikai tie, kuri dzīvojuši arī 90. gados, spēs izpildīt testu bez kļūdām
Lasīt citas ziņas

Kādi ir veselīgākie pārtikas produkti? Dārzeņi, protams, ir pazīstami ar savām vērtīgajām īpašībām, jo tajos ir daudz minerālvielu, šķiedrvielu un uzturvielu.

Patiesībā ir vairāk nekā 3000 dārzeņu šķirņu. Taču viena no tām ir atzīta par veselīgāko pasaulē.

CITI ŠOBRĪD LASA

Viljama Patersona universitātes (ASV, Ņūdžersijā, Ņūdžersijas štatā) pētnieki izpētīja šo jautājumu un izvēlējās uzvarētāju ārkārtīgi lielā konkurencē. Viņi apkopoja sava pētījuma rezultātus tabulā, ko publicēja Slimību kontroles un profilakses centrs.

Galvenais uzvarētājs ir ūdenskrese – veselīgākais ēdiens pasaulē.

Ūdenskrese, arī avotkrese, avotu ķērsa, ir krustziežu dzimtas augu suga. Tas ir ūdensaugs, kura lapas cilvēki lieto uzturā. Ūdenskrešu lapas satur daudz C vitamīnu, kalciju un dzelzi. Kā ārstniecības augs tas uzlabo asins kvalitāti un labvēlīgi iespaido vielmaiņu.

No 41 pētītā pārtikas produkta ūdenskrese bija nepārprotams čempions, iegūstot 100/100 punktus uzturvielu blīvuma ziņā.

Tas nozīmē, ka ūdenskrese ir viens no pārtikas produktiem, kas nodrošina visvairāk uzturvielu uz vienu kaloriju. Ar 100g porciju pietiek, lai nodrošinātu visas organismam dienā nepieciešamās uzturvielas, piemēram, kalciju, šķiedrvielas, olbaltumvielas, kāliju, dzelzi, cinku un vitamīnus.

Turklāt 100 g ūdens kreses satur tikai 14,60 kcal, tāpēc tā ir lieliski piemērota figūras uzturēšanai.

Ūdenskresēm piemīt arī antioksidantu un diurētiskas īpašības, kas palīdz uzturēt organisma darbību, kā tam vajadzētu. Tiek uzskatīts, ka tā arī palīdz cīnīties pret vēzi un sirds un asinsvadu slimībām. Visbeidzot, tā ir arī lielisks A, K un C vitamīnu avots. Runājot par ēdienu gatavošanu, to var ēst neapstrādātu vai vārītu, zupā, salātos vai pīrāgā; tas ir viegli pagatavojams lapu dārzeņiem – garšaugiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.