
Zinātnieki šokē: mēs visi ikdienā lietojam pārtikas produktu, kas izraisa nāvējošu vēža formu 0
Vadošais Lielbritānijas onkologs profesors Džastins Stebings brīdina, ka miljoniem cilvēku lietotās augu eļļas – tostarp sojas, saulespuķu un kukurūzas – var veicināt agresīvas formas krūts vēža attīstību, raksta ārzemju mediji.
Problēmas avots ir linolskābe – taukskābe, kas, reaģējot ar karstumu, var stimulēt vēža šūnu augšanu un vairošanos.
Jaunā pētījumā, ko veica Weill Cornell Medicine (Ņujorka), atklāts, ka linolskābe pārstimulē šūnu “kontroles centru”, sekmējot īpaši nāvējošās trīskārši negatīvās krūts vēža formas attīstību. Pelēm, kuras baroja ar linolskābi saturošu eļļu, veidojās lielāki audzēji nekā kontrolgrupā.
Pētījumā konstatēts arī, ka pacientēm ar trīskārši negatīvu krūts vēzi asinīs ir paaugstināts linolskābes līmenis.
Stebings uzsver, ka šie atklājumi prasa piesardzīgu interpretāciju – nav nepieciešama pilnīga atteikšanās no augu eļļām, bet gan mērenība, īpaši riska grupās. Viņš iesaka izvēlēties eļļas ar zemāku linolskābes saturu (piemēram, olīveļļu) un iekļaut uzturā vairāk dārzeņu un augļu.