Zinātnieki nosaukuši divus pārtikas produktus, kuri palielina sirdslēkmes un insulta risku 16
Zinātnieki ir atklājuši, ka cukuroti dzērieni un pārstrādāta gaļa ir vienīgie divi īpaši apstrādātie pārtikas produkti (UPF), kas saistīti ar paaugstinātu sirdslēkmes un insulta risku, raksta izdevums Daily Mail.
Eksperti izmantoja datus, kas iegūti no medmāsu un veselības aprūpes speciālistu novērojumiem, lai pētītu sirds un asinsvadu slimību, sirds slimību un insultu risku, ko rada dažādu pārtikas produktu lietošana.
Kaut arī īpaši apstrādātu pārtikas produkti jau sen tiek uzskatīti par neveselīgiem, ne visi šajā kategorijā ietilpstošie produkti rada vienādu apdraudējumu veselībai.
Pētījums atklāj nepieciešamību pārskatīt UPF klasifikāciju un atzīt, ka dažiem šiem produktiem var būt arī uzturvērtības priekšrocības.
Kas ir īpaši apstrādāti pārtikas produkti?
Šajā kategorijā ietilpst daudzi ikdienā lietoti produkti, piemēram, gāzētie dzērieni, šķiņķis, bekons un brokastu pārslas.
Viena no galvenajām pazīmēm, kas norāda uz īpaši apstrādātu pārtiku, ir tādu sastāvdaļu klātbūtne, kuras nav atrodamas jūsu mājas virtuvē, piemēram, neatpazīstamas krāsvielas, konservanti un saldinātāji.
Tāpat produkti, kuros ir augsts tauku, sāls vai cukura saturs, bieži vien tiek uzskatīti par īpaši pastrādātiem produktiem.
Daži veikalā nopērkami produkti, piemēram, brokastu pārslas vai maize, kas tiek masveidā ražoti, arī klasificēti kā UPF. Tie bieži satur papildu sastāvdaļas, piemēram, emulgatorus un mākslīgās garšvielas, kas aizvieto vienkāršākas sastāvdaļas, piemēram, miltus, sāli, raugu un ūdeni.
Hārvardas pētījums, kas publicēts prestižajā zinātniskajā žurnālā The Lancet, piedāvā jaunu skatījumu uz šiem pārtikas produktiem, ierosinot pārskatīt to klasifikāciju.
Pētījuma autori uzsver, ka daudziem no šiem produktiem ir “daudzveidīgs uzturvielu sastāvs”, kas var sniegt arī ieguvumus veselībai.
Lai noteiktu, kā UPF ietekmē veselību, pētnieki analizēja datus no trīs lieliem pētījumiem.
Rezultāti atklāja, ka diēta, kas satur daudz cukurotu un mākslīgi saldinātu dzērienu, ir saistīta ar paaugstinātu sirds un asinsvadu slimību risku. Tāpat augsts pārstrādātas gaļas, piemēram, desu, bekona un hotdogu, patēriņš ievērojami palielināja koronārās sirds slimības un insulta risku.
Interesanti, ka pētījuma autori novēroja arī pozitīvu ietekmi no dažiem UPF produktiem. Piemēram, maizes, brokastu pārslu, jogurta, piena desertu un sāļo uzkodu lietošana uzturā bija saistīta ar labāku kardiovaskulāro veselību. Tas liek domāt, ka ne visi UPF produkti ir vienādi kaitīgi, bet no daži pat dod labumu veselībai.
Lai gan īpaši apstrādātie pārtikas produkti bieži tiek kritizēti par to negatīvo ietekmi uz veselību, Hārvardas pētījums uzsver, ka ir svarīgi diferencēt šos produktus.
Īpaši būtu jāizvairās no cukurotiem dzērieniem un pārstrādātas gaļas, kuriem ir spēcīga saistība ar sirds un asinsvadu slimībām. Taču daži citi produkti, piemēram, maize un jogurts, var būt mazāk kaitīgi.