Foto. pexels.com/Flo Zimmermann

Šimpanzes karo – viens bars pret otru 12

Cilvēki nav vienīgie dzīvnieki, kas karo pret savu sugu. No 1974. līdz 1978. gadam slavenā primatoloģe Džeina Gudela dokumentēja brutālu karu starp divām šimpanžu grupām Tanzānijas Gombes nacionālajā parkā. Pēc ilggadējā alfa tēviņa Maika nāves Gudela pamanīja, ka kopiena ir sadalījusies divās grupās: Kasakela un Kahama. Karu iezīmēja virkne brutālu un koordinētu Kasakela grupas uzbrukumu, kas sistemātiski nogalināja visus Kahama grupas tēviņus un dažas sievietes. Tie tika efektīvi iznīcināti, ļaujot Kasakelam paplašināt savu teritoriju.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Četri dzērieni, kas izraisa insulīna rezistenci un svara pieaugumu. Ar ko tos aizvietot?
Kokteilis
Kāds vīrietis vajadzīgs katrā zodiaka zīmē dzimušai sievietei 8
Veselam
Slaida auguma noslēpums! 25 pārtikas produkti ar augstu olbaltumvielu un zemu tauku saturu 8
Lasīt citas ziņas

Tas kļuva pazīstams kā “Gombes šimpanžu karš”. Būtu naivi uzskatīt to par bezjēdzīgu vardarbību. 2023. gadā zinātnieki dokumentēja, ka šimpanzes Kotdivuārā izspiego konkurējošās bandas, rūpīgi un uzmanīgi kāpjot augstu kokos, lai iegūtu labāku skatu un apkopotu informāciju. Pētnieki saka, ka patiesībā tā ir sena cilvēku karadarbības taktika.

Lai gan daži pētnieki apsūdz primatologus antropomorfismā, citi norāda, ka šimpanžu karadarbībai līdzīgā uzvedība var sniegt ieskatu organizētās vardarbības evolūcijas izcelsmē cilvēku vidū.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.