
Zinātnieki mudina cilvēkus sākt uzturā lietot grauzējus. Kāpēc izplatīts tik neparasts aicinājums? 0
ASV Zivju un savvaļas dzīvnieku aizsardzības dienests nācis klajā ar neparastu aicinājumu – ēst invazīvos grauzējus, kas apdraud vietējās ekosistēmas, raksta “Popular Science”.
Šis aicinājums ir daļa no Nacionālās invazīvo sugu nedēļas ietvaros īstenotās kampaņas, kuras laikā sabiedrība tiek informēta par svešzemju dzīvnieku radītajām problēmām.
Īpaša uzmanība šogad pievērsta nutrijām – grauzējiem, kuri izskatās kā krustojums starp milzu žurku un bebru.
Kampaņas ietvaros izmantots tiešs un asprātīgs sauklis: “Glāb purvu – cep nutriju!”
Nutriju dabiskā izcelsmes vieta ir Dienvidamerika, taču tās pirmo reizi tika ievestas Luiziānā 20. gadsimta 30. gados, lai apmierinātu kažokzvēru audzēšanas nozares pieprasījumu. Taču jau 40. gadu sākumā, pēc postoša viesuļvētras, nutrijas izbēga no audzētavām un sāka strauji vairoties savvaļā.
Viena mātīte spēj iznēsāt līdz diviem metieniem gadā, un pieaugušas nutrijas ik dienu apēd tikpat daudz augu, cik pašas sver – līdz pat 9 kilogramiem.
Šāda milzīga apetīte rada nopietnas problēmas – nutrijas masveidā iznīcina piekrastes mitrājus, kas ir būtiski vietējās ekosistēmas saglabāšanai.
Invazīvo nutriju izplatīšanās palielina arī plūdu risku, ietekmē lauksaimniecību un pat sabiedrības veselību. Lai gan pēdējos gados zinātniekiem izdevies daļēji ierobežot nutriju radītos postījumus, problēma nav pilnībā atrisināta – nutrijas turpina apdraudēt gan Atlantijas piekrasti, gan Kalifornijas reģionus.
Lai samazinātu šo dzīvnieku skaitu, eksperti iesaka sabiedrībai sākt lietot uzturā nutrijas.
Eksperti atgādina, ka to gaļa ir liesa, maiga un garšas ziņā atgādina truša gaļu. Nutriju iespējams gatavot dažādos veidos – sautējumos, zupās vai sacepumos.
Interesanti, ka jau 1963. gadā tika izdota īpaša pavārgrāmata “Nutrija mājas virtuvē”, kurā apkopotas receptes nutrijas gaļas pagatavošanai.
Zinātnieki gan atgādina, ka, tāpat kā jebkura savvaļas dzīvnieka gaļu, arī nutrijas gaļu nepieciešams pareizi pagatavot, lai izvairītos no iespējamām infekcijām.