Zinātnieki atklāj bīstamu ķīmisko vielu klātbūtni pārtikas iepakojumos: vai esam apdraudēti? 15
Zinātnieki nesen publicējuši jaunus pētījumus, kuros tiek apgalvots, ka dažādas toksiskas vielas no pārtikas iepakojuma var iekļūt cilvēka ķermenī, radot potenciālus veselības riskus, ziņo “Daily Mail“. Zinātnieki skaidro, ka šie ķīmiskie savienojumi atrasti ne tikai cilvēku asinīs un urīnā, bet arī matos un pat mātes pienā.
Vienā no pētījumiem Šveices zinātnieki identificēja vairāk nekā 3600 toksiskas vielas dažādos iepakojumos, piemēram, plastmasas ūdens pudelēs un konservu bundžās. Starp šīm vielām bija bisfenols A un smagie metāli, kas tiek saistīti ar vēzi un reproduktīvām problēmām.
Vēl viena pētnieku komanda no Brazīlijas atklāja mikroplastmasas klātbūtni cilvēka deguna dobumā. Kā tika norādīts, iespējams, tā var nonākt smadzenēs un var būt saistīta ar Alcheimera un Parkinsona slimību attīstību.
Liela daļa šo ķimikāliju netiek pietiekami regulētas, un tās var uzkrāties organismā, izraisot dažādas slimības, tostarp sirds problēmas, vēzi un nervu sistēmas traucējumus. Zinātnieki norāda, ka nepieciešami turpmāki pētījumi, lai pilnībā izprastu šo vielu ietekmi uz cilvēka organismu un veicinātu stingrāku ķīmisko vielu regulēšanu pārtikas iepakojumos.
“Skaitļi ir satraucoši un pierāda, ka materiāli, kas nonāk saskarē ar pārtiku, ir nozīmīgs ķīmisko vielu avots cilvēkiem,” CNN sacīja Norvēģijas Zinātnes un tehnoloģiju universitātes bioloģijas profesors Martins Vāgners.