Kas tie tādi – ozolzīļu ķirbji? Kā kopjami un lietojami? 0
Tie ir visi mazie ēdamie ķirbīši (Acorn), kas izskatās kā ozolzīles: iegarenas formas rievaini ar blīvu, saldu mīkstumu, stāsta saimniecības Lejasvagaļi saimniece Inta Lielbārde. Augļu svars, sākot no 200 gramiem līdz kilogramam. Ķirbji ir piemēroti svaigēšanai. Tos var cept cepeškrāsnī nemizojot un ķirbju podiņus pildīt ar rīsiem, gaļu, dārzeņiem.
Ozolzīļu ķirbji ir siltuma un mitruma prasīgi, tomēr nevajag tos audzēt uz mēslu kaudzēm, jo tad izdzītajiem augiem veidojas augļi ar nepatīkamu garšu. Ķirbji ir agrīni – nogatavojas 80–90 dienās, ir ražīgi.
Uzglabāšana
Pilnīgi gataviem augļiem raksturīga ļoti cieta miza, tāpēc tie labi saglabājas vairākus mēnešus. Tiesa, ozolzīļu ķirbīšiem ir tendence izžūt no iekšpuses (mīkstums kļūst čagans), ja tos novieto siltā telpā.
Vislabāk šos ķirbjus uzglabāt sausā, labi vēdināmā telpā, kur gaisa temperatūra nav augstāka par 10 °C. Tos var novietot, piemēram, labi ventilējamās kastēs (ar lielām spraugām) – tur tie var saskarties, bet nedrīkst būt cits citam virsū.
Šķirņu dažādība
• ‘Cream of the Crop F1’ (miza no baltas līdz krēmdzeltenai, mīkstums dzeltens, svars 0,6–1 kg)
• ‘Honey Bear F1’ (tumši zaļi augļi, svars 0,4–0,6 kg)
• ‘Table Ace’ (tumši zaļā krāsā ar zeltaini dzeltenu mīkstumu, sver ap 1 kg, no auga iegūst 4–8 augļus)
• ‘Sweet Potato’ (augļi ar krēmdzeltenu mīkstumu, svars ap 700 g)
• ‘Delicata’ (augļi ziloņkaula krāsā ar tumši zaļām ribām, sver ap 700 g)
• ‘Sweet Dumpling’ (krēmbalta miza ar tumši zaļām svītrām un punktiem, mīkstums oranždzeltens, sver 0,5–0,8 kg, no auga var iegūt 6–8 augļus)
JAUNUMS
‘Green Tangerine’ – ozolzīļu ķirbis tumši zaļā krāsā ar oranžu mīkstumu. Krūma šķirne, kam augļi veidojas uz galvenās vasas, kā arī sānvasām. Augļu svars 0,5–0,8 kg, ienākas 95 dienās. No auga var iegūt 2–4 augļus.