Ziemeļu citroni – cidonijas. Ko no tām var pagatavot? 1
“Šogad vareni padevušās cidonijas. Parasti šos augļus sagriežu plānās šķēlītēs, uzbārstu cukuru, lai izdalās sula, un – sīrups gatavs! Kā vēl varētu pārstrādāt cidonijas?” Jautā Evita no Valmieras.
Cidonijas ir ļoti aromātiskas, turklāt satur daudz C vitamīna – trīs četras reizes vairāk nekā āboli. Sastāvā netrūkst arī citu vitamīnu, kā arī kālija, dzelzs, organisko skābju un pektīna. “Ja pirms kāda laika tikpat kā nebija intereses par cidoniju augļiem un no tiem pagatavotiem produktiem, patlaban pieprasījums pārspēj piedāvājumu,” balstoties uz savu pieredzi, teic krūmcidoniju audzētāja un mājražotāja Agnese Stikāne no Bauskas novada Jaunsaules.
“Kopš bērnības esmu saistīta ar cidonijām, jo tēvs tās audzēja un nodeva pārstrādei. Tagad krūmcidoniju stādījumus esam mantojuši mēs, viņa trīs bērni. Pa šiem gadiem stādījumus esam paplašinājuši – ar C vitamīnu bagātos ziemeļu citronus nu jau audzējam vairāk nekā piecos hektāros.”
Agnese stāsta, ka lielāko daļu augļu nodod pārstrādei – sulas spiešanai un sīrupa gatavošanai, bet no pārējās ražas pati gatavo sacukurotas cidonijas, džemu, parastās sukādes un sukādes ar šokolādi.
Cidoniju sīrups
1. variants
Noskalotas cidonijas pārgriež uz pusēm, izņem sēklas, izgriež cieto slāni, sagriež šķēlītēs. Sagrieztās cidonijas (1 kg) liek traukā kārtām ar cukuru (1 kg). Trauku uz dienu vai pāris dienām noliek vēsā vietā. Pēc tam nolej radušos sīrupu, izkāš caur divkārt salocītu marli. Iegūto sīrupu pavāra 3–5 minūtes, nosmeļot putas. Karstu pilda pudelēs. Uzglabā vēsā vietā.
2. variants
Cidonijas sagriež četrās daļās, izgriež serdi, izņem sēklas, tad sablendē un uzbārsta cukuru. Ļauj nostāvēties līdz nākamajai dienai, lai cidonijas atdotu sulu, bet cukurs to uzņemtu. Pēc tam caur sietu notecina sīrupu. Ja tajā ir pietiekami daudz cukura, tas kādu laiku vēsumā var glabāties arī bez karsēšanas. Bet drošāk sīrupu ir uzvārīt.
Cukurotās cidoniju šķēlītes var izžāvēt cepeškrāsnī vai speciālajā elektriskajā žāvētājā. Var arī izmantot džema vārīšanai.
Cidoniju, ķirbju un ābolu ievārījums
• 500 g cidoniju
• 700 g ķirbja
• 700 g ābolu
• 0,5–1 kg cukura
• 200 ml ūdens
• svaigas piparmētras lapas
Cidonijas, ābolus un ķirbi iztīra no sēklām un sagriež mazos gabaliņos, saliek katlā, pārber cukuru un uzlej glāzi iepriekš sagatavotas stipras piparmētru tējas. Kad masa sāk vārīties, vāra aptuveni pusstundu. Pilda burkās. Šā ievārījuma garša nedaudz līdzinās medum.
Cidoniju un banānu ievārījums
• 1 kg cidoniju
• 1–1,5 kg banānu (notīrītu)
• 1 kg Dansukker ievārījuma cukura
• 1 paciņa vaniļas cukura
• 200 ml ūdens
Cidonijas nomazgā, sagriež četrās daļās, izņem sēkliņas. Liek katliņā, pārlej ūdeni un vāra uz lēnas uguns, līdz cidonijas izšķīdušas un miziņas atdalījušās. Masu izberž caur sietu, lai atbrīvotos no miziņām.
Tad masu liek katliņā, pievieno biezās ripiņās sagrieztus banānus, cukuru un vaniļas cukuru, samaisa un uz lēnas uguns pavāra aptuveni 10 minūtes. Pilda sterilizētās burkās un aizvāko. Banānu saldums labi saskan ar cidoniju skābo garšu.
Cidoniju un ķirbja kompots
• ķirbis
• cidonijas
• krustnagliņas
• smaržīgie pipari
• piparmētras
Sīrupam
• 1 l ūdens
• 300 g cukura
Ķirbi pārgriež, izņem sēklotni, tad sagriež šķēlēs, nomizo un ar dekoratīvu nazi sagriež nelielos kubiņos. Novāra, līdz pusmīksti. Cidonijas nomazgā, sagriež četrās daļās, izņem sēklas, sagriež plānās šķēlītēs.
Litra burkā liek 2 krustnagliņas, 2 smaržīgos piparus un piparmētras lapiņas. Tālāk pamīšus kārto ķirbjus ar cidonijām. Sīrupam uzvāra ūdeni ar cukuru un verdošu lej burkās. Kompotu karsē 80 °C aptuveni 15 minūtes. Aizvāko. Kompota gatavošanai izvēlas lielākos, skaistākos un aromātiskākos augļus.
Marmelāde
• 1 kg sagrieztu cidoniju masas
• 1 kg cukura
• 200 ml ūdens
Cidonijas nomazgā, sagriež četrās daļās, izņem sēkliņas. Liek katliņā, uzlej ūdeni un vāra, līdz cidonijas mīkstas. Masu izberž caur sietu, lai atdalītos miziņas. Liek atpakaļ katlā, pieber cukuru (attiecībā 1:1) un vāra, līdz masa sabiezē. Tad pārlej dziļā pannā un vāra, kamēr marmelāde atlec no trauka malām. Pēc tam masu pārlej uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, lai apkalst. Apkaisa ar pūdercukuru un apgriež uz otru pusi, lai atkal apkalst. Pēc tam vēlreiz uzbārsta pūdercukuru.
Sukādes
Cidonijas sagriež plānās šķēlītēs, uzbārsta cukuru (uz 1 kg iztīrītu cidoniju ņem 1 kg cukura) un notur vienu diennakti vai ilgāk. Nokāš un liek žāvēties. Var kaltēt uz radiatoriem, uz plīts virsmas vai cepeškrāsnī (noregulē 50 °C, durtiņas atstāj mazliet pavērtas un žāvē 4–5 stundas). Ja ir elektriskais augļu žāvētājs, izmanto to (40 °C sukādes vienmērīgi izžūst aptuveni 12 stundās).
Ja grib vidēji biezas un cietas sukādes, tās cukurā patur ilgāk – aptuveni 36 stundas. Telpā, kur stāv trauks ar sacukurotajām cidonijām, nedrīkst būt pārāk augsta temperatūra (vairāk nekā 20 °C), jo tad sīrups var sākt rūgt.
PADOMI
• Visvairāk vērtīgo vitamīnu saglabājas, cidonijas sagriežot šķēlītēs un iecukurojot (attiecībā 1:1). Burciņas, kas sagatavotas bez pasterizēšanas, ilgāku laiku var uzglabāt ledusskapī vai pagrabā.
• Kad lietainā laikā samirkušas kājas un šķiet, ka iesnas un klepus būs klāt, var pagatavot vitamīniem bagātu dzērienu. Uzvāra iecienīto zāļu tēju, to atdzesē līdz 60 °C (augstākā temperatūrā strauji noārdās augļos esošie vitamīni), pievieno sacukurotas cidoniju šķēlītes un upeņu sulu.
• Kulinārijā cidoniju sulu var izmantot etiķa vietā – ēdiens ir daudz aromātiskāks un veselīgāks. Var aizstāt arī citronu sulu.
• Cidoniju sula ir lielisks… atkaļķošanas līdzeklis. Ielej nedaudz šķidruma tējkannā, uzvāra, un katlakmens putodams ir nost.