Foto – Shutterstock

Ziemeļu citroni cidonijas. Kā izmantot šo augli visā saimniecībā? 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts prognozē, ko Ukrainai atnesīs Trampa uzvara ASV prezidenta vēlēšanās
Pieci tūristi smagi saindējušies. Viņiem ticis servēts nevis alkohols, bet…
5 visbiežākās kļūdas, ko pieļauj autovadītāji
Lasīt citas ziņas

Cidonijas ir ļoti aromātiskas, turklāt satur daudz C vitamīna. To sastāvā netrūkst vēl citu vitamīnu, kā arī dzelzs, kālija, organisko skābju un pektīna. Nu kā lai ignorē tādu augli! Augļus pārstrādei ievāc pilngatavībā, kad tie satur visvairāk sulas. Parasti pēc novākšanas vēl kādu laiku uzglabā: agrīnās šķirnes – 10 dienas, vēlīnās – līdz vienam mēnesim.

PADOMI

• Kulinārijā cidoniju sulu var izmantot etiķa vietā – ēdiens būs daudz aromātiskāks un veselīgāks. Var aizstāt arī citronu sulu.

CITI ŠOBRĪD LASA

• Svaigā cidoniju sulā var marinēt gaļu pirms cepšanas cepeškrāsnī vai grilēšanas.

• Spiežot ābolu, bumbieru, burkānu vai ķirbju sulu, ieteicams pievienot arī kādu cidoniju, lai bagātinātu sulu ar jaunu garšas niansi.

• Cidonijas var pievienot ķirbju salātiem.

• Cidoniju sula ir lielisks atkaļķošanas līdzeklis. Ielej nedaudz šķidruma tējkannā, uzvāra, un kaļķakmens putodams ir nost.

• Cidonijas var izmantot arī skaistumkopšanā. Dažas cidonijas tvaicē mīkstas, izberž caur sietiņu un lieto maskām taukainai ādai. Normālai ādai cidoniju masu sajauc ar olas dzeltenumu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.