Ziemeļu citroni cidonijas. Kā izmantot šo augli visā saimniecībā? 0
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Cidonijas ir ļoti aromātiskas, turklāt satur daudz C vitamīna. To sastāvā netrūkst vēl citu vitamīnu, kā arī dzelzs, kālija, organisko skābju un pektīna. Nu kā lai ignorē tādu augli! Augļus pārstrādei ievāc pilngatavībā, kad tie satur visvairāk sulas. Parasti pēc novākšanas vēl kādu laiku uzglabā: agrīnās šķirnes – 10 dienas, vēlīnās – līdz vienam mēnesim.
PADOMI
• Kulinārijā cidoniju sulu var izmantot etiķa vietā – ēdiens būs daudz aromātiskāks un veselīgāks. Var aizstāt arī citronu sulu.
• Svaigā cidoniju sulā var marinēt gaļu pirms cepšanas cepeškrāsnī vai grilēšanas.
• Spiežot ābolu, bumbieru, burkānu vai ķirbju sulu, ieteicams pievienot arī kādu cidoniju, lai bagātinātu sulu ar jaunu garšas niansi.
• Cidonijas var pievienot ķirbju salātiem.
• Cidoniju sula ir lielisks atkaļķošanas līdzeklis. Ielej nedaudz šķidruma tējkannā, uzvāra, un kaļķakmens putodams ir nost.
• Cidonijas var izmantot arī skaistumkopšanā. Dažas cidonijas tvaicē mīkstas, izberž caur sietiņu un lieto maskām taukainai ādai. Normālai ādai cidoniju masu sajauc ar olas dzeltenumu.