Piesātināta Ziemassvētku brendija kūka, kuru sāk gatavot vairākas nedēļas pirms baudīšanas 0
Šīs augļiem bagātās kūkas gatavošana pieder pie vienas no Ziemassvētku tradīcijām. To sāk gatavot aptuveni trīs četras nedēļas pirms mielošanās, lai brendijs paspētu labi iesūkties, tāpēc var droši apgalvot, ka, gatavojot šo īpašo kūku, radām svētku gaisotni mājās.
Sastāvdaļas
• pusglāze sviesta
• pusglāze cukura
• ¼ glāzes medus
• 2 olas
• 1 glāze kviešu miltu
• 1 tējkarote cepamā pulvera
• ⅓ glāzes apelsīnu sulas
• 2 glāzes sasmalcinātu žāvēto augļu (rozīnes, aprikozes, plūmes, dzērvenes)
• pusglāze sukāžu
• pusglāze cukurotu ķiršu
• 1 glāze sasmalcinātu riekstu (lazdu riekstu, valriekstu, mandeļu)
• 1 tējkarote garšvielu (kanēlis, kardamons, ingvers, muskatrieksts, krustnagliņas)
• naža gals sāls
• pusglāze brendija
Pagatavošana
Žāvētos augļus nomazgā, aplej ar karstu ūdeni un atstāj, kamēr tie uzbriest.
Sasmalcina riekstus.
Saputo sviestu ar medu un pa vienai pievieno olas.
Miltus izsijā caur sietu un samaisa ar cepamo pulveri un garšvielām.
Saputotajai sviesta masai pievieno apelsīnu sulu un miltu maisījumu.
Masā iemaisa sietā notecinātus, sagrieztus žāvētos augļus un riekstus, citrona miziņu, ķiršus un sukādes.
Garenā kēksa veidnē ieklāj cepampapīru, to ietauko un ielej mīklu.
Cep 150 °C aptuveni divas stundas. Gatavību pārbauda, kūkā iedurot kociņu, – ja mīkla pie tā nepielīp, kūka ir gatava.
Kūku izņem no cepeškrāsns un atdzesē.
Marli samitrina brendijā un ietin tajā kūku. Tad kūku ietin folijā un liek ledusskapī.
Pēc četrām dienām izņem no ledusskapja, attin foliju un marli. Marli atkal samitrina ar brendiju un ietin kūku.
Vēl pēc četrām dienām procedūru atkārto, un tā līdz Ziemassvētkiem.