Ziemas izskaņas svinīgās pusdienas – sen zināmi ēdieni jaunās niansēs 0
Ziemas noslēgums Latvijā ir salīdzinoši kluss, kurā nav tradicionālu svinību. Varbūt tieši tāpēc tas ir labākais laiks, lai sarīkotu ģimenes maltīti. Reizēm tikai mazliet jāatsvaidzina sen zināmi ēdieni, jāpiešķir tiem jaunas nianses, piemēram, izmantojot tvaicēšanas katlu, lai nokūpinātu kartupeļus savā virtuvē. Pavārs Renārs Purmalis sadarbībā ar Mežpils alu piedāvā aromātisku ēdienu receptes.
Liellopa mēles un baraviku zupa
• 1 l liellopa kaulu buljona
• 500 g liellopa mēles
• 1 liels sarkanais sīpols
• 100 g burkānu
• 100 g brūno šampinjonu
• 30 g kaltētu baraviku
• 20 g lociņu
• 20 g sojas mērces
• lauru lapa, pāris timiāna un rozmarīna zariņu.
Liellopa mēli aplej katlā ar ūdeni un liek vārīties, pievieno lauru lapu, timiāna un rozmarīna zariņu. Vāra 1,5–2 stundas, ik pa laikam papildinot katlu ar ūdeni, ja tas izvārījies. Kad mēle gatava, to izņem, sagriež un liek buljonā, kas izvārīts jau iepriekš. Pielej ūdeni, kurā mēle vārījusies ar garšaugiem, ūdeni izkāšot caur sietu. Katlu ar buljonu un mēli liek vārīties, pievieno apceptus šampinjonus, sīpolus, burkānus.
Ja baravikas ir kaltētas, tās uzreiz pievieno zupai. Ja baravikas saldētas, tad tās atlaidina, nosusina un cep uz straujas liesmas.
Zupai pievieno sojas mērci, zaļumus pēc vēlēšanās un sāli. Garšos ar svaigi ceptu skābmaizi.
Tītara rulete ar kūpinātiem kartupeļiem un balto redīsu salātiem
• 300 g tītara filejas
• 200 g cūkgaļas bekona
• 100 g mīkstu žāvēto plūmju
• sāls, pipari
Salātiem:
• 200 g balto redīsu
• 2 ēdamkarotes majonēzes
• 1 tējkarote sinepju sēklu
• 1 tējkarote sinepju
• šķipsna paprikas pulvera
Kūpinātajiem kartupeļiem:
• 500 g kartupeļu
• kadiķa zars
• kūpināts sāls
• kūpināšanas skaidas
Novāra kartupeļus. Sausā katlā liek kūpināšanas skaidas, kadiķi un 1–2 karstas ogles, lai skaidas sāktu gruzdēt. Pa virsu liek sautējamo sietiņu ar kartupeļiem, kas pārgriezti uz pusēm.
Tītara fileju pārgriež gareniski uz pusēm, pa vidu liek sakapātas plūmes, pārber sāli un piparus un ietin bekonā. Cep krāsnī 180 grādos 30–40 minūtes.
Baltos redīsus sagriež garās strēmelēs un sajauc ar majonēzi, kam pievienotas sinepes, sinepju sēklas un paprikas pulveris.
Ruleti pasniedzot sagriež 3–5 cm platās šķēlēs. Kartupeļiem uzber kūpināto sāli.
Rupjmaizes sacepums ar dzērvenēm un āboliem
• 600 g grauzdētas, saberztas rupjmaizes
• 5 nelieli āboli
• 100 g lielogu dzērveņu
• 640 g skābā krējuma
• 150 g brūnā cukura
• 2 olas
• 1 tējkarote kanēļa
Olas, skābo krējumu, cukuru un kanēli samaisa. Kūku cepamajā formā liek kārtām rupjmaizes drumstalas, skābā krējuma masu, sagrieztus ābolus un dzērvenes. To atkārto trīs reizes.
Cep cepeškrāsnī 170 grādos 30 minūtes. Pēc tam atdzesē līdz istabas temperatūrai.
Pasniedz ar saldējumu vai vaniļas mērci.