Ziedu sīrupi veselības uzlabošanai: ceļteku, plūškoka un rožu ziedlapiņu receptes 0
Agrāk es tikai vācu un žāvēju ārstniecības augus, pēc vajadzības un patikas izdzerot tos tējā vai izlietojot pirts skrubītim. Tagad mācos, kā es jokoju, citādu pārstrādi. Jaunākais prieks ir sīrupu gatavošana.
Daudziem pret sīrupu ir aizspriedumi, jo tam jāpievieno daudz cukura. Arī es piederēju noliedzējiem. Taču, kopš pati izmēģināju pagatavot, esmu sajūsmā, cik daudz dabas dotā sīrups saglabā. Burvīga ir smarža un garša, turklāt iegūsti spēcīgu palīgu veselības uzlabošanai.
Ceļtekas divi labumi
Šo lielisko recepti uzzināju no Siguldas pirtnieces un veselības konsultantes Daces Meijas. Lieliska tāpēc, ka tiek iegūti divi produkti – sīrups un konfektes.
Ceļteku jeb ceļmallapu sīrups noder, ja piemetas klepus vai esi saaukstējies. Drogai ir arī pretsāpju, sviedrējoša, pretiekaisuma un nomierinoša iedarbība. Šīs lapiņas var noderēt arī brūču sadziedēšanai. To zinām jau no bērnības – ja sasiti kāju, mamma satūkumam pielipināja svaigu ceļmallapiņu. Ceļtekas lapas žāvēju arī tējai.
Vispirms jāatrod tīra vieta, kur tās salasīt. Man patīk, ja ceļteka aug ēnā, jo tad lapas ir sulīgākas. Var vākt visu vasaru, arī ziedēšanas laikā.
Receptei vajag ceļmallapas, 1 kg cukura, 2 citronus un 1 apelsīnu. Var daļu cukura aizstāt ar medu. Vēl jāatrod īstā maļamā ierīce. Pēc manas pieredzes, lapas vislabāk samaļ elektriskā gaļas mašīna. Vēl der jaudīgs blenderis, kas tiek galā ar zaļumiem.
Pirtnieces Daces receptē teikts, ka uz divām pilnām saujām lapu vajag kilogramu cukura. Es vācu daudz vairāk lapu, lai sīrups būtu dabas vielām pārpilnāks.
Lapas nomazgā, nedaudz apžāvē. Citronus un apelsīnu nomizo, sagriež. Visu maļ. Iznāk sulīga zaļa masa. Tai pieber cukuru un atstāj uz nakti, lai atdalās sula. No rīta vāra uz lēnas uguns 20 minūtes.
Lielā sietā ieklāj divkārt salocītu marli un vārījumu izkāš. Marlē palikušo masu atstāj atdzesēties, tad vēl kārtīgi izspaida, lai iztek viss sīrups. Pēc tam sīrupu lej tīrās izkarsētās burkās, aizvāko un uzglabā vēsā, tumšā vietā.
Tad nāk pats interesantākais – no padzisušās malto lapu masas veido bumbiņas, ko kārto uz liela šķīvja un notur ledusskapī kādu diennakti. Ar šīm zaļajām konfektēm našķojas un pārsteidz viesus. Ja kāda paliek pāri, saliek burkā un tur ledusskapī.
Plūškoka svētki
Kopš putni manā Kurzemes dārzā iesējuši melno plūškoku, ar šo augu esmu aizrāvusies ne pa jokam. Man ļoti tīk ziedu tēja – tā labi palīdz saaukstēšanās reizē. Vērtīgs ir arī melno odziņu sīrups. Nupat kā izmēģināju pagatavot ziedu sīrupu. Izvētījot dažādas receptes, par labāko atzinu ēdienu bloga Cookbook (cookbook.ilaipa.lv) veidotājas Ilzes Šteinfeldes pārbaudīto paņēmienu.
Vajag ap 150 g plūškoka ziedu bez kātiņiem – tas ir visai prāvs daudzums.
Uzvāra litru ūdens, pievieno 500 g cukura un 80 g medus, uzvāra, kamēr viss cukurs pilnībā izšķīdis. Pierīvē mizu no 2 citroniem. Sīrupā iegremdē ziedus. Tad iespiež viena citrona sulu, bet otru sagriež šķēlēs un liek turpat.
Visu atstāj uz diennakti, lai ievelkas. Pēc tam izkāš, lai nav biezumu. Uzkarsē un karstu pilda pudelēs vai burciņās.
Rozes vārds
Savākt rožu ziedlapiņas sīrupam pietiekamā daudzumā nav viegli, īpaši, ja tās ir asās mežrozītes, krokainās rozes. Tomēr rezultāts ir tā vērts. Turklāt procesa laikā visu laiku vari gremdēties rožu maigajā dvesmā.
Recepti man izstāstīja augu pazinēja, viedā kurzemniece Vaira Kārkliņa. Katliņā liek vismaz trīs pilnas saujas ziedlapiņu, pārlej verdošu ūdeni, uzliek vāciņu un notur siltumā līdz rītam, lai ūdens paņem krāsu, smaržu un garšu. Ja vēlas intensīvāku sīrupu, tajā pašā ūdenī liek vēl vienu ziedu devu un atkal nostādina.
Šķidrumu nokāš, ziedlapiņas vēl kārtīgi izspaida. Tad taisa lielo brīnumu! Ziedūdenī iespiež citrona sulu, un neizteiksmīgi pelēcīgais šķidrums kļūst maigi rozīgs. Tajā ieber cukuru (rēķins apmēram šāds – 150 ml ūdens un 300 g cukura), visu maisot lēni silda līdz vēlamajai konsistencei. Tad salej pudelītēs un uzglabā vēsā, tumšā vietā. Mežrozīžu ziedu sīrupa smarža ir debešķīga! To var pievienot ne tikai tējai, bet arī desertam. Gardi arī ar baltā saldējuma bumbiņu.
Līdzīgi var pagatavot sīrupu no madarām un vīgriezēm.