Zibenīgās seleriju pankūciņas 0
Sarīvē vienu selerijas sakni, 3 burkānus un 4 – 5 kartupeļus.
Pievieno 2 olas, 2 – 3 ēd. k. miltu un šķipsniņu sāls.
Masu ar karoti liek uz pannas un cep gatavas pankūciņas.
Ēd ar skābo krējumu.
Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes uztura katedras docente, ekonomikas zinātņu doktore INGRĪDA MILLERE: – Selerijas ir ļoti veselīgas. Tās satur kumarīnu, kas aizkavē šūnu bojājumus, ko izraisa brīvo radikāļu iedarbība, tādējādi samazinot mutācijas, kas var izraisīt ļaundabīgu šūnu attīstību. Kumarīns arī pastiprina balto asinsķermenīšu aktivitāti, tā paaugstinot imunitāti pret potenciāli kaitīgajām šūnām. Turklāt selerijas satur arī vielas, kas var apturēt audzēju augšanu.
Arī C vitamīns, ko satur selerijas, pasargā no brīvo radikāļu negatīvās iedarbības, samazinot nosacījumus, kas izraisa iekaisumu slimības, piemēram, astmu, osteoartrītu, reimatisko artrītu. Selerijās esošās sastāvdaļas, tajā skaitā C vitamīns, ietekmē arī holesterīna līmeni, tāpēc tas ir labvēlīgs sirds un asinsvadu slimību profilaksei. Šis dārzenis ir arī nozīmīgs asinsspiedienu pazeminošs līdzeklis, jo satur vielu, kas palīdz atslābināt muskuļus ap artērijām, tādējādi ļaujot asinīm plūst ar zemāku spiedienu. Selerijas ir labs kālija, kalcija un magnija avots, kas vēl vairāk pastiprina asinsspiedienu pazeminošo iedarbību. Aktīvās vielas selerijās mazina arī stresa hormonu iedarbību. Bet kālijs un nātrijs, kas ietekmē šķidruma līdzsvaru organismā, stimulē urīna veidošanos, tādējādi palīdzot organismam atbrīvoties no liekā šķidruma. Tomēr jāpatur prātā – kaut gan selerijas ir ļoti veselīgas, dažiem jutīgiem cilvēkiem tās, tāpat kā seleriju dzimtai piederīgie pētersīļi, var izraisīt alerģisku reakciju.
Pētījumi liecina – selerijas satur ne tikai daudz vitamīnu, bet arī ap četrdesmit aromātisko vielu. Tās pamatoti uzskata par nervus nomierinošu dārzeni, kas spēj arī palielināt garīgā darba spējas.