Zemnieki sākuši kult labību. Vai šis ir visagrākais sezonas sākums? 8
Ivars Bušmanis, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”
Tie, kas nedēļas nogalē brauca Liepājas virzienā, kilometru pirms Bikstiem šosejas kreisajā pusē nevarēja nepamanīt putekļu mākoni, kas cēlās no labības lauka.
Saule un karstums paātrinājuši labības nogatavošanos – Latvijas lielākā ģimenes saimniecība – Gunvaldis un Guna Sproģi, kuriem pieder SIA “Joži” un SIA “Pētertāles”, jau 9. jūlijā sāka novākt ziemas miežus.
“Nē, šis nav visagrākais sezonas sākums – ir bijis, ka sākam 6. jūlijā, un ir bijis vēl viens devītais jūlijs,” stāsta Gunvaldis Sproģis.
Pie kombaina “Class” stūres pirmoreiz sēdies Jānis Strods. Nupat 22. jūnijā beidzis Kandavas Lauksaimniecības tehnikumu, bet piektdien pirmā diena uz kombaina.
“Tie, kas meklē kombainierus, prasa tādus ar pieredzi – bet kur tie jaunie lai pieredzi ņem?” vaicā Gunvaldis Sproģis.
Viņš uzticas jaunajiem, it īpaši tiem, kuri pārbaudīti praksē tehnikuma laikā. Kā lestenietis Jānis, kurš atnācis un prasījis darbu – “tādu, kurā var nopelnīt un bišķi izaugsme!”. Tagad Guna un Gunvaldis stāv lauka malā un vēro, kā jaunajam iet.
Jau divdesmit gadus Jaunpils saimnieki vieni no pirmajiem Latvijā uzsāk labības pļauju, taču viņi nepiedalās sacensībā “kurš pirmais!?”.
Sproģu zemnieka gudrība slēpjas – pēc iespējas garāku novākšanas sezonu, lai vairāk ražas var novākt ar mazāku tehnikas daudzumu!
“Pašlaik mums ir četras kultūras, novācamas viena pēc otras. Pirmie 600 hektāri ir zviedru selekcionāru radītās “Campus” šķirnes ziemas mieži – varētu pat teikt “Jožu Campus”, jo tā ir tikai mūsu saimniecībā.
Tiklīdz tos novāksim, tā sēsim rapsi. Raža rādās laba – pašlaik ap septiņām tonnām no hektāra. Pēc tam kulsim ziemas rapsi, tad 2000 hektāru kviešus un beigsim ar vasaras alus miežiem.
Parasti mēs sākam jūlija vidū, beidzam septembra otrā pusē, līdz ar to nav sastrēgumu pašu kaltē. Domājam par piekto kultūru, kuru varētu novākt vēl vēlāk. Šogad izmēģinām linus,” pieredzi neslēpj Gunvaldis Sproģis.
Saule ir labākais žāvētājs, pēc ceturtdienas lietus graudu mitrums vēl ir 16%, tāpēc jāizlaiž cauri savai kaltei. Ar katru kravu graudi ir sausāki, un vakar tie jau sasniedza tos pieļaujamos 14% mitruma, ar kādu graudus var noglabāt labības torņos.
“Jožu” saimniecībai Jaunpilī ir pašiem savi labības torņi, kuros var uzglabāt 35 tūkstošus tonnas labības, lai tad, kad kooperatīvs “Latraps” ir atradis pircēju, no tiem tieši var graudus vest uz kuģiem.