Zemeņu un rabarberu siera kūkas saldējums 2
Autors: Signe Prola, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Sastāvdaļas
500 ml auksta saldā krējuma
1 kārba (400 g) auksta iebiezinātā piena
1 tējkarote vaniļas ekstrakta (nav obligāti, bet palīdz saldējuma struktūrai)
Garšām:
250 g rabarberu
1 ēdamkarote cukura
200 g zemeņu (var izmantot gan svaigas, gan saldētas, kas ir atkausētas)
100 g cepumi “Dāmu pirkstiņi”
100 g krēmsiera
Pagatavošana.
1. Rabarberus nomizo, sagriež nelielos gabaliņos. Liek cepamtraukā, pārber ar cukuru un ieliek iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos uz ~20 minūtēm, ik pa brīdim apmaisot. Cep, līdz tie kļuvuši mīksti. Tad rabarberus pilnībā atdzesē.
2. Cepumus sadrumstalo, izmantojot mīklas rulli vai piestu. Vislabāk, ja ir dažāda izmēra gabaliņi – gan smalki, gan lieli.
3. Zemenes sablenderē līdz viendabīgai mērcei. Citā traukā sablenderē rabarberus ar visu karamelizējušos sulu, ja tāda izveidojusies cepoties.
4. Lielā bļodā, izmantojot mikseri, sakuļ saldo krējumu līdz gandrīz gatavam putukrējumam – tas ir biezs, bet vēl pilnībā netur formu.
5. Putukrējumam pievieno iebiezināto pienu, vaniļas ekstraktu. Visu vēlreiz puto, līdz iegūta nedaudz biezāka masa. Tas aizņems ~3 minūtes.
6. Saputotajā masā liek mazus gabaliņus krēmsiera, sakultās zemenes, rabarberus un cepumus. Visu pavisam nedaudz iemaisa, lai būtu redzamas sastāvdaļu kārtas. Ja vēlas, var iemaisīt pilnībā, līdz iegūts viena toņa saldējums, taču interesantāk ir ēst, ja redzamas sastāvdaļas.
7. Masu lej kādā traukā ar vāciņu un liek saldētavā sacietēt uz dažām stundām.
Šī ir lieliska recepte, kad pašam gribas pagatavot saldējumu, bet ir slinkums to darīt, izmantojot olu dzeltenumus, kas ir diezgan laikietilpīgs process. Turklāt nevajag izmantot saldējuma mašīnu!