Zemeņu sezonas sākums: baltās zemenes un zemeņu sagatavošana ziemai 1

Līdz ar vasaru ir sākusies arī zemeņu sezona. Plašs ogu klāsts ir pieejams kā lielveikalos, tā tirgos un zemeņu audzētavās. Arī pirmās pašu audzētās zemenes nereti tiek ilgi gaidītas. TV24 raidījumā „Šefpavārs. Uz līnijas” kāds skatītājs šefpavārei Inai Poliščenko uzdod jautājumu, vai viņa zina, ka ir arī baltās zemenes.

Reklāma
Reklāma
Nozīmīgs pavērsiens! Ukraina piekrīt tūlītējam 30 dienu pamieram. “Es ceru, ka Krievija tam piekritīs,” komentē Tramps 104
Kokteilis
Jaunavām sakārtotu vidi sniegs Cēsis, Svariem jāmērķē uz Siguldu, bet Dvīņiem – uz Liepāju! Mākslīgais intelekts nosauc, kur Latvijā vajadzētu dzīvot katrai horoskopa zīmei
Pilna mēroga šausmas: brīdina, ka Putins var uzbrukt Baltijas valstīm, atkārtojot tur Mariupoles scenāriju
Lasīt citas ziņas

„Es jums atklāšu, ka kopumā ir apmēram 600 zemeņu šķirņu,” uz jautājumu atbild šefpavāre. Dažādām zemeņu šķirnēm atšķiras ogu forma, nedaudz arī garša, kā arī krāsa. Šefpavāre raidījuma skatītājiem atklāj, ka Beļģijā ir izveidots muzejs, kas veltīts zemenēm. Muzejā varot arī iegādāties džemus, apskatīt zemeņu šķirnes. „Neesmu dzirdējusi, ka mellenēm, rabarberiem vai skābenēm būtu veltīts muzejs, bet zemenēm tāds ir,” stāsta Ina.

Ja zemeņu raža ir bagātīga, zemenes var uzglabāt ziemas sezonai. No zemenēm, protams, var gatavot ievārījumus un džemus, bet tās var arī sasaldēt. Šefpavāre iesaka, kā sagatavot zemenes saldēšanai, lai tās nesaliptu kopā: „Zemenes kārto uz pannas vai pamatnes vienu otrai blakus, sasaldē atsevišķi un tikai pēc tam saber kopā vienā traukā.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Ievārījumi un džemi ir otrs veids, kā zemenes sagatavot ziemai. Atsaucoties uz omītes recepti, Ina pastāsta savu zemeņu ievārījuma recepti: „Ja man ir 200 grami zemeņu, tad es ņemšu arī 200 gramus cukura un sildīšu līdz vārīšanās temperatūrai, kamēr parādās pirmie burbuļi.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.