Zemeņu saldējums no konservētu turku zirņu ūdens. Neticams gardums! 0
Vegāni un veģetārieši jau sen iemanījušies no parasta pupiņu vārāmā ūdens pagatavot fantastiskus saldos ēdienus. Viņiem tas ir ideāls olas baltuma aizvietotājs, jo putojot uzvedas tieši tāpat – ātri vien pārvēršas skaistās putās. Vislabāk gaisīgas, baltas putas sanāk no šķidruma, kas notecināts no konservētiem turku zirņiem. Kāpēc liet ārā, ja var pagatavot ko garšīgu!?
Sastāvdaļas
• 250 g zemeņu
• 125 ml turku zirņu ūdens
• 100 g pūdercukura
Pagatavošana.
Ja zemenes saldētas, tās nedaudz atlaidina, ja svaigas – sagriež sīkāk un sakuļ blenderī. Turku zirņu ūdeni kuļ ar mikseri, līdz iegūtas stingras putas. Pa karotei liek klāt pūdercukuru un turpina kult. Pievieno zemeņu mērci un uzmanīgi iecilā masā. Saliek trauciņos plānā kārtā un iespējami ātrāk sasaldē. Vislabāk šis saldējums sanāk no svaigām zemenēm.
SVARĪGI
Lai zirņu ūdeni izdotos saputot stingrās putās:
• bļodai jābūt tīrai un sausai, galvenais, lai nav taukaina;
• putošanas laikā pievieno vīnakmens cepamo pulveri, citronskābi vai nedaudz citrona sulas;
• sākumā puto lēnām, vēlāk ātrumu arvien palielina;
• pirms tam reducē pupiņu ūdeni, proti, pavāra, līdz šķidrums samazinās par trešdaļu. Vēl vieglāk ielikt karstumizturīgā traukā cepeškrāsnī un karsēt, līdz šķidrums kļūst tumīgs un atdziestot sarec;
• visneitrālākais pupiņūdens ir no turku zirņiem un baltajām pupiņām, pārējiem pākšaugiem vārīšanas ūdenim ir neliela piegarša, kas reizēm var traucēt.