Sācies zemeņu laiks virtuvē: zemenes salātos, uz maizītēm, zupā! 4
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Zemenes neapnīk. Kad to pieēsts pilns puncis un vairs negribas svaigas ogas redzēt, tās derēs ne vien desertiem, bet arī salātiem vai maizītēm.
Zemeņu salāti
Sastāvdaļas:
• 200 grami rukolas
• Sauja zemeņu
• 150 grami kazas siera
• Sauja spināti
• Mazliet balzametiķa
• Sāls, pipari – pēc garšas
Pagatavošana:
Uz šķīvja kārto spinātus un rukolu. Zemenes sagriež uz pusēm vai lielākās ogas – četrās daļās. Kazas sieru – kubiņos vai plāksnītēs (var arī sadrupināt). Zemenes un sieru kārto uz lapiņām. Apslaka ar balzametiķi. Ja nepieciešams, pieber sāli un piparus.
Zemeņu un kazas siera maizītes
Sastāvdaļas:
• dažas zemenes
• 1 nektarīns
• 1 ēdamkarote balzametiķa
• kazas siers
• maize (pēc izvēles)
Pagatavošana:
Maizes šķēli apgrauzdē uz pannas vai grila. Zemenes un nektarīnu sagriež un aplej ar balzametiķi. Uz apgrauzdētās maizītes uzsmērē kazas sieru, virsū kārto zemenes un nektarīna šķēlītes. Ēd siltu.
Zemeņu zupa
Sastāvdaļas:
• 500 g svaigu zemeņu
• 250 ml liesa bezpiedevu jogurta
Pagatavošana:
Notīrītas zemenes sablendē. Masu lej bļodiņās vai šķīvjos. Ar ēdamkaroti pievieno jogurtu un lēni iemaisa, lai veidojas interesants zīmējums. Pasniedzot dekorē ar svaigu zemeni un piparmētras lapiņām.