Zemeņu kompots 1
Kompotam piemērotas šķirnes ar vidēji lielām, izlīdzinātām, tumšām, stingrām ogām, kuras kompotā neizšķīst. Ogas nedrīkst būt pārgatavojušās. Lai saglabātos ogu krāsa, kompotam jāpievieno skābinātāji, piemēram, citronskābe. Kompotiem labi piemērotas ir šķirnes ‘Rubinovij Kulon’ un ‘Senga Sengana’.
Kompotam uz 2 kg zemeņu vajag 600–800 g cukura un 1 litru ūdens. Tīras, nomazgātas zemenes pārkaisa kārtām ar cukuru un liek vēsā vietā uz 6–8 stundām, līdz viss cukurs izšķīst. Tad uzmanīgi ar karoti iecukurotās ogas sapilda burkās. Atlikušo sulu ar cukuru uzkarsē līdz 90 ºC temperatūrai, izkāš caur dubultu marli un pārlej ogām.
Burkām uzliek dezinficētus metāla vāciņus, pievalcē un liek 50 ºC siltā ūdenī. Pasterizē 80 ºC temperatūrā: 0,5 l burkas 15 minūtes, 1 litra burkas – 20 minūtes. Burkas izceļ no ūdens, aizvalcē un liek ar vāciņu uz leju, notur 1 stundu. Pēc tam apgriež un atdzisušas novieto vēsā vietā.
No Valdas Laugales grāmatas “Zemenes”