Zemeņu ievārījums ar citronu un piparmētru 0
Bija laiks, kad pieliekamajā varēja atrast ievārījuma burkas gandrīz kopš… 1905. gada. Saturs tajās bija sacukurojies un labākajā gadījumā derēja kādam zaptsūdenim vai kēksam. Bet neparastāki ievārījumi, kam pievienotas garšvielas, citzemju augļi, šokolāde vai konjaks, ilgi nestāv. Un nevajag jau vārīt litriem! Labāk lai pietrūkst, nekā paliek pāri.
Visiem ievārījumiem principā ir viena recepte – 1 kilogramam ogu vajag 500 gramu “Dansukker” ievārījuma cukura. Tam pievienots pektīns, tāpēc ievārījumu vāra daudz īsāku laiku – tikai tik daudz, lai ogas apvārītos un pektīns iedarbotos (tam nepieciešama +100 °C temperatūra). Ogas noskalo un notīra, lielās sagriež mazākos gabaliņos, pieber ievārījuma cukuru un vāra 3–10 minūtes atkarībā no ogu veida. Nosmeļ putas un ievārījumu pilda siltās, tīrās burkās. Ja izmanto parasto “Dansukker” cukuru, tā attiecība pret izvēlētajām ogām vai augļiem ir 1 : 1 un jāvāra, līdz ievārījums sabiezē. Lai pārbaudītu gatavību, pilienu ievārījuma uzpilina uz auksta šķīvīša. Ja tas neizplūst, ievārījums ir gatavs. Taču var izmantot arī marmelādei paredzēto cukuru attiecībā 1 : 3.
Ievārījuma gatavošanas aprakstā pēdējais teikums vienmēr skan vienādi: “Aizvāko un uzglabā vēsā vietā.”
Bet nevajag likt tālu prom pieliekamajā. Ievārījumus var ēst ar brokastu putru, ar pankūkām. Ballīte var sākties!
Sastāvdaļas
• 500 g zemeņu
• 250 g “Dansukker” ievārījuma cukura
• 1 citrona miziņa un sula
• 2 ēdamkarotes svaigu piparmētru
Pagatavošana.
Zemenes noskalo un atdala no kauslapiņām. Lielākās ogas sadala gabaliņos.
Ogas ieber katlā kopā ar cukuru. Pievieno citrona sulu un sarīvēto augļa miziņu.
Ievārījumu uzvāra un noputo. Vāra 2–5 minūtes. Lai pārbaudītu gatavību, pilienu ievārījuma uzpilina uz auksta šķīvīša. Ja piliens neizplūst, ievārījums ir gatavs.
Gatavo ievārījumu noņem no plīts un nosmeļ atlikušās putas. Pievieno svaigas, sakapātas piparmētras. Lej tīrās, izkarsētās burkās un nekavējoties aizvāko. Uzglabā vēsā vietā.