Galvenais nav kalorijas vai vitamīni, bet dzīvības spēks 2
Ājurvēda iesaka izvairīties no tamasiskiem produktiem – tādiem, kas nesatur prānu. Tiem tiek pieskaitīti arī ķīmiski apstrādāti, saldēti, konservēti un ievārījumos pārvērsti augļi. Šajā grupā par mazliet radžiskākām (veselīgas nav, bet organisma fizioloģiskās funkcijas nodrošina) tiek uzskatītas tikai vārītās zaptes.
Ir divi galvenie augļu lietošanas veidi, ko ājurvēda uzskata par veselībai draudzīgiem arī ziemā.
1. Dažādu gardumu gatavošana no žāvētiem augļiem, jo šāda apstrāde ļauj uztvert un saglabāt produktā ielikto saules enerģiju. Ja laba gremošana, tos var ēst tāpat (paaugstinātai vātai noteikti labāk vispirms izmērcēt), iestrādāt našķos, veidojot bumbiņas ar medu un riekstiem, savārīt kompotos. Jārēķinās, ka koncentrētais saldums tomēr palielina kaphu.