Zeltainais piens. Ances Annas Šternbergas recepte 0
Zeltainais piens Indijā tiek lietots jau gadu tūkstošiem kā dziedinošs un nomierinošs dzēriens. Atslēgas sastāvdaļa ir brīnumainā kurkuma.
Kurkumu vāra ūdenī 8 minūtes. Ja ūdens pārāk iztvaiko, pievieno to vēl mazliet. Tad pievieno pienu un mandeļu eļļu. Kad maisījums uzvārījies, to noņem no uguns un, atdzesētam līdz ķermeņa temperatūrai, liek klāt medu.
Piezīmes
Šī ir pamata recepte, bet to var izskaistināt pēc sirds patikas – pievienojot kanēli, muskatriekstu, safrānu vai vēl ko citu.
Medu būtu vēlams ēst klāt ar karotīti vai pievienot, kad piens ir atdzisis līdz ķermeņa temperatūrai, lai tas neveidotu kancerogēnus savienojumus.
Iesaku labāk izmantot pašgatavotu riekstu pienu, vai iegādāties citus alternatīvus pienus veikalā. Ja tomēr izvēlaties dzīvnieku izcelsmes produktu, aicinu izvērtēt kvalitāti – vislabāk pirkt no zināmiem lauksaimniekiem, kuri pārdod nepasterizētus piena produktus. Kazas piens būtu ieteicamāks nekā govs piens.
Atceries, ka melnie pipari līdz pat 2000 reižu uzlabo kurkumas asimilāciju organismā (pētījums veikts analizējot 20 mg piperīna – melno piparu aktīvās vielas), tāpēc ebaidieties savu zeltaino pienu uzfrišināt ar nelielu piparu devu!
Recepte no Ances Annas Šternbergas otrās grāmatas “Topi vesels. Pavārgrāmata”, ko izdevusi www.whitebook.lv