Žāvēti āboli 0

Augļus un ogas pirms žāvēšanas pārlasa, atlasa pārgatavojušos, negatavos, no kuriem iegūst negaršīgu žāvētu produktu, kā arī puvušos un sapelējušos, jo tajos esošie bojājumus izraisošie mikroorganismi žāvējot netiek iznīcināti un turpina bojāt gatavo produktu. Atdala dažādus piemaisījumus, kātiņus, kauslapiņas. Ja augļus vai ogas paredzēts žāvēt veselus, tos šķiro arī pēc lieluma, tad mazgā, izņemot avenes. Jāmazgā uzmanīgi – augļus nesaspiežot, jo
saspiestās vietas žāvējot kļūst tumšas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
15 lietas, no kurām jāatbrīvojas līdz Jaunajam gadam
Krievijas militārajās bāzēs pie robežām ar Baltijas valstīm un Poliju notiek aktīva rosība. Ko satelītattēlos pamanījuši igauņi?
Veselam
5 pārtikas produkti, kas novērš matu izkrišanu
Lasīt citas ziņas

Žāvēšanai piemērotāki āboli ar baltu stingru mīkstumu. Labākas kvalitātes žāvēto produktu iegūst no gataviem rudens šķirņu āboliem. Ābolus nemizojam, jo zem mizas ir visvairāk vitamīnu un minerālvielu. Slimību bojātie āboli (kraupis, dažādi plankumi) noteikti jāmizo. Žāvēšanai paredzētie āboli labi jānomazgā. Tos caur kātiņa pamatni sagriež 8–12 daļās un izņem serdi. Sevišķi lielus ābolus sagriež 16 un vairākās daļās. Sagrieztos ābolus novieto uz sietiem,
vislabāk vienā kārtā. Ja ābolu ir daudz un kaltes žāvēšanas spēja maza, tos novieto 2 kārtās, bet tad žāvēšanas laikā tie jāmaisa.

Sākumā ābolus žāvē 70–80 oC temperatūrā, bet beigu periodā temperatūru pazemina līdz 50–60 oC. Āboli žūst samērā lēni. Ja temperatūra ir pastāvīga, produkts ir gatavs pēc apmēram 6 stundām.

CITI ŠOBRĪD LASA
Ābolus var žāvēt savērtus uz auklas. Auklu ar āboliem pakarina siltā vietā virs plīts vai krāsns. Āboli izžūst 2–3 dienās. Žāvētos ābolus uzglabā
sausā vietā.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.