Žāvētas plūmes 0

Foto – Shutterstock


Žāvē tikai gatavas plūmes. Tās var žāvēt sagrieztas uz pusēm. Ņemot vērā plūmju ķīmisko sastāvu, kvalitatīvu produktu var iegūt, tās žāvējot tikai mākslīgā siltumā. Plūmes pirms žāvēšanas plaucē verdošā 1% dzeramās sodas šķīdumā. To dara ļoti strauji – iegremdē šķīdumā un pēc 5–6 sekundēm izņem un atdzesē aukstā ūdenī. Plūmes var plaucēt arī verdošā tīrā ūdenī, bet tad jāplaucē 2–3 minūtes. Pēc plaucēšanas plūmju mizai jābūt ar tikko manāmu plaisiņu tīklu, ja ir lielas plaisas vai miza sāk lobīties, jāsamazina sodas koncentrācija vai jāsaīsina plaucēšanas laiks.

Sākumā plūmes žāvē apmēram 45–50 oC temperatūrā, pēc 3–4 stundām temperatūru pakāpeniski paaugstina līdz 60 ºC, bet pēc tam līdz 75–80 ºC.

Ļoti lielas plūmes pārgriež, izņem kauliņus un novieto uz sietiem ar griezumu uz augšu.

Plūmes mākslīgā siltumā izžūst 18–36 stundās. Žāvēšanas starplaikā pēc katrām 6–8 stundām ieteic sietus ar plūmēm no žāvētavas izņemt un atdzesēt, temperatūru pakāpeniski paaugstinot, žāvē augstākā temperatūrā.

Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.