Foto – Shutterstock

Zaru smalcinātājs mazdārziņam. Kā izvēlēties piemērotāko? 0

Rudenī dārzā rodas daudz zaru, ko varētu pārstrādāt mulčā, nevis sadedzināt. Domāju iegādāties zaru smalcinātāju, bet negribētu nopirkt mazjaudīgu vai arī pārāk jaudīgu agregātu. Kuri parametri jāvērtē? KASPARS RĪGĀ

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
TV24
“Es neticu šādām sakritībām!” Slaidiņam aizdomas raisa ASV prezidenta Baidena pēkšņie lēmumi par Ukrainu un Trampa klusēšana
TV24
“Laikam par to nevaru stāstīt, bet…” Rajevs atklāj iepriekš nedzirdētu informāciju par Rinkēviča un Trampa telefonsarunu
Lasīt citas ziņas

Dārza atlikumu pārstrāde mulčā vai kompostā ir lielisks risinājums, kā nodrošināt ekoloģiski tīru mēslojumu. Smalcinātājs tiks galā ar augu stiebriem, vīnogu stīgām, nelieliem zariem, zāli, un materiālu atliks vien salikt komposta kaudzē.

Kā darbojas dārza smalcinātājs

Ierīce ar asmeņiem vai īpašu zobratu sasmalcina visu, ko tajā ievieto. Sasmalcināšanas pakāpe – no nelieliem gabaliņiem līdz pat zāģskaidām līdzīgai masai. Ierīci var darbināt gan elektromotors, gan iekšdedzes dzinējs.

Nažu sistēma

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai izvēlētos piemērotāko ierīci, jāsaprot, kā zari tajā tiek smalcināti. Smalcinātāji parasti ir aprīkoti ar diskveida nažiem vai zobratu frēzi. Pirmajā gadījumā viens vai vairāki augstvērtīga tērauda naži ir piestiprināti pie ātri rotējoša diska. Tas, cik smalks būs galarezultāts, atkarīgs no dārza atlikumu sastāva. Tomēr nažu sistēma der mīkstiem atlikumiem – lapām, zālei, tieviem, svaigiem zariem, dažādu augu stiebriem. Liekot sausus zarus, naži ātri kļūs neasi.

Zobratu frēze ir daudz jaudīgāka un viegli sasmalcinās arī sausus zarus, kurus ierīce ievelk. Tos atliek tikai ievietot uztvērēja piltuvē. Smalcināmie zari var būt pat 5 cm resni. Ir ierīces, kurām var regulēt smalcināšanas pakāpi. Tomēr pirms šāda smalcinātāja iegādes jāapsver, vai tā patiešām nepieciešama, jo mīk­stie atlikumi tajā mēdz iestrēgt.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.