Zandarts ar kartupeļu biezeni un kviešiem 3
Autors: Ilze Pētersone, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Zandarts
4 zandarta filejas, katra ap 130 g, cep eļļā un sviestā (pusi uz pusi) uz pannas ar ādu uz leju, līdz āda brūna. Filejas otru pusi cep uz mazas liesmas 3 – 4 minūtes. Apkaisa ar sāli un pipariem.
Pētersīļa sakne
4 pētersīļa saknes (iepriekš nogatavinātas vakuumā kopā ar olīveļļu, kam pievienots timiāns, etiķis, sāls, cukurs) gatavo cirkulatorā 82 °C 1,5 – 2 h. Apcep pannā kopā ar zandartu apmēram 7 min. Mājas virtuvē saknes var tvaicēt, vārīt vai izcept krāsnī.
Kartupeļu biezenis
Novāra 1 – 1,5 kg kartupeļu un izberž caur sietu. Pievieno 100 g dedzinātā sviesta (katlā karsēts, sabrūnināts), sāli un saputo. Ūdenī izmērcētu, uzbriedušu sauju kviešu graudu izvāra sālsūdenī un iejauc biezenī.
Briseles kāposti
Briseles kāpostu pumpurus (mājas virtuvē var izmantot Briseles kāpostus vai brokoļus) 2 min pavāra sālsūdenī, atdzesē ledusūdenī. Īsi pirms pasniegšanas iemarinē olīveļļas, saldskābā baltā etiķa, cukura un sāls maisījumā.
Mērce
Zivju buljonam pievieno citronzāli, ingvera sakni, sāli, vāra, kamēr daudzums samazinās par trešdaļu. Izkāš caur sietu un iebiezina ar aukstu sviestu.