Zaļumu pesto ar riekstiem – ideāls maizītēm, salātiem, makaroniem 0
Pesto der visādi zaļumi, piemēram, selerijas, rukola, pētersīļi, baziliks, skābenes, pavasara loki un nātres, dilles, koriandrs. Bet vairāk par diviem trim zaļumu veidiem nav ieteicams, jo tad pazūd garšas dominantes.
Pēc oriģinālās receptes 500 g zaļumu vajag 300 g riekstu, bet es lieku mazāk. Un kurš tad var atļauties ciedru riekstus, tāpēc var izmantot Indijas riekstus, zemesriekstus (tie gan piešķir specifisku garšu), valriekstus. Reizēm ņemu saulespuķu sēkliņas, ko mazliet apgrauzdēju. Iesaka 200 g cietā siera (parmezāna), bet es pieticīgi iztieku ar puscietajiem, turklāt daudzums nav tik svarīgs. Vēl vajadzēs ķiplokus (četras lielas daivas), sāli un melnos piparus.
Tradicionāli pievieno olīveļļu, bet man labāk garšo citas. Jauku garšu dod saulespuķu eļļa, lieliska ir vīnogu kauliņu eļļa. Der arī kaņepju, ķirbju, riekstu u.c. eļļas.
Zaļumus rupji sakapā, pieliek apgrauzdētus riekstus, rupji sarīvētu sieru, piespiež ķiploku, pielej eļļu un sablendē. Eļļas daudzums atkarīgs no konsistences, lai sablendējot ir krēmīgs smēriņš. Sāli un piparus lieto pēc garšas.
Pesto pēc iespējas blīvi pilda burkā, uzlej nedaudz eļļas un uzglabā ledusskapī aptuveni nedēļu. Ja pagatavots par daudz, nelielos trauciņos var sasaldēt ilgākai uzglabāšanai.
Dažādu veidu pesto labi der tomātu maizītēm, salātiem, makaronu ēdieniem un citur, kur piestāv zaļumi.
Lielisku pesto var pagatavot no skābenēm (dominante), selerijām, maurlociņiem un dillēm, viegli grauzdētām saulespuķu sēklām, vīnogu kauliņu eļļas un Goudas siera, pievienojot sāli, piparus un ķiplokus.
Ja neizmanto skābenes, var pierīvēt citrona miziņu vai pievienot citrona sulu garšas līdzsvaram.
Recepti piedāvā Inga Cakule, žurnāla “Praktiskais Latvietis” lasītāja