Zaļumi uz palodzes: padomi veselīga un arī skaista dārziņa ierīkošanā 0
Diedzējot sēklas un mikrozaļumus, ieguvums var būt ne tikai pavasarī tik nepieciešamie vitamīni un laba pašsajūta, bet arī acij tīkams dekors interjeram.
Ne velti, lai radītu mājās pavasarīgu noskaņu, iesaka izvēlēties dekorus dzeltenā un zaļā krāsā – tuvāk saulei un dabai. Audzējot mikrozaļumus un dīgstus, zaļais telpā ienāks pats par sevi, bet, izbrīvējot vietu audzēšanai, telpā ieplūdīs arī vairāk saules gaismas. Dzīvoklī pirmos pavasara zaļumus – dīgstus, mikrozaļumus, garšvielas – lielākoties audzējam uz palodzes, kur vairāk gaismas un siltuma. Tie, kam mājoklis plašāks, var izvēlēties arī verandu vai citu telpu, kur saulaināka noskaņa, un radīt tur savu mazo zaļo dārziņu. Veikalu piedāvājuma klāstā ir gana daudz speciālo trauku un ierīču diedzēšanai, bet speciālisti teic, ka, liekot lietā izdomu, var izmantot arī dažādus dekoratīvus traukus, paplātes un toverus, ko novietot uz palodzes, vai arī iekaramus podus un statīvus, kas ļaus ekonomēt vietu. Galvenais, lai traukos varētu nodrošināt pareizu augu kopšanu.
Pareizās sēklas
Ja esam nolēmuši diedzēt dīgstus vai mikrozaļumus, svarīgākais ir nopirkt pareizās sēklas, kuru piedāvājums pašlaik ir ļoti plašs. Pareizāk būtu meklēt speciāli diedzēšanai paredzētās sēklas, nevis izvēlēties dārza apstākļiem domātās. Diedzēšanai piemērotas dažādas pākšaugu un labības sēklas, kā arī kressalātu, griķu, sinepju, redīsu, lucernas sēklas. Visātrāk un vienkāršāk izdīgs kressalāti un zirņi. Zirņi pirms tam noteikti jābriedina vismaz diennakti, toties tad, kad tie uzdīguši, no zirņiem iespējams iegūt vēl otru ražu – paaugušos zaļumus nogriež ne pie pašām saknēm, bet virs pirmajām lapiņām, un tad rodas vēl sānu dzinumiņi.
Ja vēlas tikai dīgstus, diedzē bez augsnes, jo tiks ēsta visa sēkliņa kopā ar izdīgušo asnu. Diedzēšana uz marlēm vai plēvītēm iesācējiem varētu būt sarežģīta. Vieglāk dīgstus izaudzēt stikla burkā. Šim nolūkam izvēlētās sēklas ieber burkā (1/3 no burkas), aplej ar ūdeni un mērcē apmēram diennakti. Sīkajām sēkliņām pietiek ar 5–8 stundām. Tās sēklas un miziņas, kas uzpeld, rūpīgi nolasa nost. Burciņu pārsien ar marli vai sietiņu. Pēc tam ūdeni nolej un ļauj sēklām dīgt, divreiz dienā tās čakli vairākkārt skalojot un nolejot ūdeni kā iepriekš, lai sēklas nesastāvētos un nerastos infekcija. Dīgstu diedzēšanai nepieciešama silta vieta un pietiekams gaisa mitrums traukā. Gaisma nav tik svarīga kā mikrozaļumiem. Sēklas var diedzēt arī speciālās kastītēs un diedzēšanas traukos, kur katrā ir citāda sēklu skalošanas tehnoloģija.
Mikrozaļumu audzēšana
Mikrozaļumu iegūšanai vajadzīga gaiša, silta (apmēram 22–24 °C ) vieta un pietiekams mitrums. Ideāla vieta – dienvidu puses palodze. Sēklā ir viss nepieciešamais, lai tā uzdīgtu, tāpēc pietiks ar vieglu kūdras substrātu plānā kārtā (1–2 cm), kurā sēklu iesēj. Dārza augsne būs par smagu, turklāt tajā var būt arī kādas nezāļu sēklas. Var izvēlēties gan speciālos traukus, gan dekoratīvus traukus vai paplātes. Sēklas augsnei ne tikai jāuzber blīvā slānī, bet arī rūpīgi jāpiespiež. Jāraugās, lai augsne nebūtu pārāk blīva, jo citādi izdīgušajām saknītēm nepiekļūs gaiss. Ik dienas rūpīgi jāseko, vai mitrums augsnē ir pietiekams – lai augsne nebūtu par slapju vai par sausu.
“Ja vēlas, lai zaļumi būtu visu laiku, nevajag sēt visus uzreiz,” iesaka telpaugu speciāliste Ingūna Gudrupa. “Vispirms iesēj vienā traukā, pēc pāris dienām citā, vēl pēc pāris dienām vēl citā traukā. Tad tie sadīgs pamazām un priecēs ilgāku laiku.”
Vienkāršas, bet aizmirstas receptes
Ingūna Gudrupa, LU Botāniskā dārza telpaugu speciāliste, tropu un subtropu augu laboratorijas vadītāja: “Dīgstu diedzēšana un mikrozaļumu audzēšana nemaz nav tik sarežģīta. Iesācējiem tomēr labāk izmēģināt vienkāršos variantus ar burciņu un kādu parastu trauku ar augsni, lai saprastu, vai šī nodarbe patīk un cik daudz tos zaļumus ēd. Speciālie trauki ir labi, bet salīdzinoši dārgi, nav gluži tā, ka tajos viss notiek pats no sevis. Tāpēc pirms to iegādes vajadzētu saprast, vai sēklu diedzēšana ir šī pavasara aizraušanās vai arī vaļasprieks vairākiem gadiem, kas patiešām atmaksāsies. Esam pieraduši uz palodzes audzēt pirmos lociņus, bet līdzīgā veidā var diedzēt arī bieti, seleriju vai pētersīli – iespējams izmantot pat daļu no dārzeņa, ko novieto uz neliela augsnes slānīša siltā, gaišā vietā un regulāri mitrina. Pēc četrām piecām dienām jau parādīsies pirmās lapiņas. Arī tā var tikt pie pavasara zaļumiem!”
Guna Rijkure, uztura speciāliste un zinātniece (sniedz uztura speciālista konsultācijas, veic uztura plāna izveidi dažādu sirds un asinsvadu, gastroenteroloģisku, onkoloģisku, cukura diabēta slimību gadījumos. Konsultē arī topošās un zīdošās māmiņas par ēdienkartes izveidi un palīdz apgūt veselīga uztura pamatprincipus katram, kurš rūpējas par savu veselību): “Tiem, kas skaita kalorijas, labāk izvēlēties salātu dīgstus, tiem, kas bieži jūtas izsalkuši – zirnīšu, lēcu, Ķīnas pupiņu dīgstus, bet tiem, kas cieš no pavasara noguruma, palīdzēs diedzētie graudi. Pati neaizmirstu par pirmajiem pavasara vitamīniem – zaļajiem lociņiem, labprāt lietoju zirnīšu un kressalātu dīgstus. Mans jaunākais atklājums – egļu dzinumu sula, kas ļoti bagāta ar dažādām minerālvielām un vitamīniem: jaunos dzinumus sasmalcina piestā, izkāš caur blīvu audumu un iegūto sulu pievieno ūdenim, sulai. Var arī sasaldēt kubiciņos un lietot ilgākā laika periodā. Lieto ne vairāk kā divas ēdamkarotes (aptuveni viens ledus kubiciņš) uz glāzi šķidruma vienā reizē.”