Vākt piemērotā laikā 0
“Vislabāk, protams, ja cilvēks zāļu tējas var savākt pats,” uzskata “Kurmīšu” saimnieks. Divdesmit saimniekošanas gados Ivars Geiba pārliecinājies, ka visgaršīgākās un aromātiskākās tējas izdodas, ja augi ievākti sausā un saulainā laikā, kad tajos ir vislielākā ēterisko eļļu koncentrācija. Tāpat viņš neiesaka vākt zālītes agri no rīta vai vēlu vakarā, kā arī pirms lietus, kad puķēm aizvērušies ziedi. Mēness fāzes augu garšu un aromātu ietekmē mazāk, tāpēc saimnieks tās vērā neņem.
Ja raudeni izmanto kā garšaugu, tā jāvāc pirms ziedēšanas, savukārt tējai labāk der ziedoši augi. Asinszāles jāplūc ziedēšanas sākumā, jo pārziedējušajās pogaļās žāvēšanas laikā var iemesties kodes. Piparmētras labāk griezt pirms ziedēšanas.
Ārstniecības augus ieteicams žāvēt ēnā un caurvējā, sasietus slotiņā. Ja izmanto sietu, jāparūpējas par ventilāciju arī no apakšas. Žāvējot ar tradicionālajām metodēm, bez piespiedu siltuma, augus labāk nesmalcināt, lai saglabātos to dabiskā garša.