Zaļos kokteiļus iesaka šefpavārs Gints Aizupietis 0
Saulainais pavasaris ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu, uzskata „Aqua Luna” šefpavārs Gints Aizupietis.
Zaļie kokteiļi (smūtiji) ir vienkāršs veids, kā, papildinot uzturu ar augļiem, zaļajiem lapu dārzeņiem vai citiem zaļumiem, var gūt papildu enerģiju un uzlabot pašsajūtu. Ātri pagatavojamie dzērieni var būt arī lieliska ātrā uzkoda brokastīm vai nogurdinošai pēcpusdienai, uzskata Aizupietis.
Zaļos kokteiļus gatavo, izmantojot vienkāršu formulu. Blenderēšanai izvēlas:
* zaļos lapu dārzeņus, piemēram, spinātus, lapu kāpostus jeb kacenkāpostus, romiešu salātus, mangolda lapas, derēs arī pieneņu lapas;
* šķidro bāzi, piemēram, ūdeni, mandeļu pienu, kokosriekstu pienu, u.c.;
* augļus: banānus, mango, persikus, avokado, bumbierus, ābolus, dažādas ogas, tostarp mellenes, avenes.
Pagatavošana: nomēra pilnas divas tases ar zaļajiem lapu dārzeņiem, blenderī pievieno divas tases ūdens un blendē līdz iegūst vienmērīgu masu. Pievieno trīs tases augļu, vismaz vienu – saldētus augļus – un blenderē, līdz iegūst vienmērīgu masu.
Iesākumam var pagatavot, piemēram, šādu kokteili. Divas tases svaigu spinātu sablenderē kopā ar ¾ glāzes apelsīnu sulas un ¾ glāzes ūdens, pievieno tasi svaigu vai saldētu zemeņu, tasi svaigu vai saldētu melleņu, divus banānus un turpina blenderēt līdz gatavs.
Dzērienu var papildināt ar kādu no superpārtikas (superfoods) piedevām, piemēram, ar čia vai kaņepju sēklām, linsēklām, godži ogām, kokosriekstu eļļu, mandeļu sviestu, kakao.