Dūklavs: Zaļie iepirkumi – iespēja ēdinātājiem un vietējiem ražotājiem 3
Zaļie publiskie iepirkumi (turpmāk – ZPI) ir laba iespēja, kā pašvaldības un valsts iestādes var sekmēt Latvijā ražoto kvalitatīvo lauksaimniecības un pārtikas produktu noieta īpatsvara pieaugumu, piemērojot ZPI kritērijus un prasības pārtikas piegādes un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumos.
Kā zemkopības ministrs varu apliecināt, ka Latvijā ražotā lauksaimnieciskā un pārtikas produkcija ir droša un kvalitatīva un ZPI sistēma nodrošina to pieejamību publiskajā ēdināšanā. Turklāt, īstenojot ZPI, pašvaldības sekmē vietējo produktu patēriņu, kas savukārt dod lielākus ieņēmumus pašvaldību un valsts budžetā. Un te veidojas šī būtiskā likumsakarība – vairāk patērējam vietējo produkciju, vairāk naudas paliek reģionos un vairāk līdzekļu mēs varam ieguldīt izglītībā, veselības aprūpē, drošībā, kultūrā un citās nozīmīgās jomās.
ZPI sistēma ir spēkā kopš 2014. gada rudens, kad stājās spēkā attiecīgie MK noteikumi, pēc kuriem valsts un pašvaldību iestādēm ir jāpiemēro zaļā publiskā iepirkuma principi un prasības pārtikas produktu piegāžu un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumos, ja tie pārsniedz 42 tūkstošus eiro.
Ieguvumi un priekšrocības
ZPI pārtikas produktu piegādes un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumos saskaņā ar MK noteikumiem obligāti jāievēro prasība, ka pārtikas produkti nesatur ģenētiski modificētos organismus, nesastāv no tiem un nav ražoti no tiem, kā arī pēc izvēles jāievēro vismaz divas no virknes vides (zaļajiem) kritērijiem, piemēram, bioloģiskās lauksaimniecības prasībām atbilstošu produktu īpatsvars, nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas vai tās produktu kvalitātes rādītāju, lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas prasībām atbilstošu produktu īpatsvars u. c. Īpaši jāuzsver, ka atbilstoši Publiskā iepirkuma likumā noteiktajam deleģējumam pasūtītājs pārtikas produktu ZIP piegādes līgumiem ir tiesīgs neizmantot iepirkuma procedūras, ja paredzamā pārtikas ZPI produktu piegādes līgumcena ir līdz 42 tūkstošiem eiro.
Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti 2014. gadā veica pētījumu par pašvaldību ieguvumiem publiskajos pārtikas iepirkumos, izvēloties vietējo produkciju. Ieguvumi – papildināts pašvaldības budžets ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, lielāki naudas tēriņi vietējā teritorijā, darbavietas vietējiem iedzīvotājiem pie vietējā pārtikas ražošanas vai dārzeņu un augļu audzēšanas uzņēmumā.
Šeit jāatgādina, ka LLKC speciālisti joprojām konsultē pašvaldību iestādes, lai nodrošinātu efektīvāku ZPI organizēšanu. Kopumā 2016. gada pirmajā ceturksnī ar LLKC konsultantu palīdzību jau 27 vietējie ražotāji noslēguši līgumus ar pašvaldībām par vietējās produkcijas piegādi, kā arī septiņos gadījumos sniegti ieteikumi iepirkumu tehniskās specifikācijas izstrādē. Jau esošajās biedrībās un kooperatīvos šajā laika posmā iesaistīti desmit jauni dalībnieki, bet savu darbību reģistrējuši 27 mājražotāji. Pozitīvi noturīga šajā laikā izveidojusies pašvaldību interese par sadarbību ar LLKC, lai saņemtu informāciju par vietējiem ražotājiem, kuri varētu kļūt par potenciālajiem piegādātājiem.