Patēriņš aug 1
Vietējais tirgus ir piepildīts, jēra gaļas deficīta pašreiz nav, teic Avotiņa. Par to pārliecinājās arī “LA”, apmeklējot Rīgas Centrāltirgu, kur plašā sortimentā pieejama jēra gaļa. Tiesa, jēra cenas nav no lētākajām – karbonāde un šķiņķis maksā ap 8 eiro/kg, jēra lāpstiņa un ribiņas ir divreiz lētākas. Viena daļa tirgotāju atzina, ka jēra gaļu pērk arvien vairāk, jo tā ir veselīgāka, citi – ka pircēji priekšroku tomēr dod cūkgaļai. Lielākoties pārdevējas teica, ka jēra gaļa atvesta no Preiļu puses, tikai vienā vietā nosauca piegādātāja vārdu – z/s “Musino”. Te gan jāatgādina, ka šī Krasnogorkā esošā kautuve pirms pāris gadiem bija viena no zirgu gaļas skandālā iesaistītajām, kur nebija nodrošināta gaļas izsekojamība.
To, ka patērētāji kļūst izglītotāki un pieaug jēra gaļas patēriņš, daļēji apstiprina tirgotāji, tomēr oficiālas statistikas par patēriņu trūkst. Jārēķinās, ka jēra gaļas cena ir augstāka nekā cūkgaļa un liellopu gaļa, līdz ar to patērētāji iepirkumu grozā to neizvēlas kā galveno. Arī Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe zina teikt, ka jēra gaļa ir specifiska un lielākoties to izmanto pašpatēriņam vai tiešajā tirdzniecībā. Pēdējā laikā par tās iepirkšanu gan pieaugusi interese no restorāniem. Visā pasaulē jēra gaļa gan atrodas ekskluzīvo produktu nišā un tā ir salīdzinoši dārga. Piemēram, saldēts Jaunzēlandes jērs maksā dārgāk nekā pašu mājās izaudzētais. Gulbe lielākas cerības saistītu ar eksporta palielināšanu, nevis patēriņa pieaugumu vietējā tirgū, jo “šī gaļa ir salīdzinoši dārga un ne visi to māk pagatavot”.