Zaļās tējas enerģijas noslēpumi, kas jāzina katram šī dzēriena cienītājam 0
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Budistu mūki jau kopš VIII gadsimta lietojuši zaļo tēju, lai ilgāk paliktu nomodā meditācijas laikā, atgūtu enerģiju un spirdzinātu garastāvokli.
Tējas stimulējošo iedarbību izraisa tās sastāvā atrodamais kofeīns. Ikdienā enerģijas gūšanai esam ieraduši uzņemt kofeīnu ar kafiju.
Taču, lai kofeīna daudzums uz cilvēka ķermeni atstātu pozitīvu iespaidu, ieteicams to uzņemt ar tēju.
Dienas laikā vēlams neuzņemt vairāk par 200 mg kofeīna. Vienā kafijas krūzē rodami 90–150 mg kofeīna, kas ir vairāk nekā puse ieteicamās devas.
Savukārt vidēja tase zaļās tējas satur 8–20 mg kofeīna, līdz ar to veselības nolūkos, miega aizgaiņāšanai un mundruma gūšanai ieteicams kafiju aizstāt ar pāris zaļās tējas tasēm. Tēja harmonizēs prātu un līdzsvaros garastāvokli.
Pēc japāņu metodes tējas pagatavošanai vārītu ūdeni atdzesē līdz 70–75 °C. Ņem pilnu tējkaroti tējas (2–3 g) uz porciju un aplej ar atdzesēto ūdeni. Karstāks ūdens nav vēlams, jo kvalitatīvas tējas lapiņas ātri un viegli veido spēcīgu izvilkumu.
Pirmā uzlējuma laiks nedrīkst būt ilgāks par 1 minūti. Otrais uzlējums ir visīsākais un prasa 10–15 sekundes. Trešā un ceturtā uzlējuma pagatavošanai laiks nedaudz pieaug. Vienai tējas porcijai var būt līdz pieciem uzlējumiem.