Foto – Anda Krauze

Zaļā tēja – kura labāka: beramā vai paciņās? 
 1

Zaļā tēja jau vairākus gadus ir mana iemīļotākā tēja. Bet runas par to dzirdētas dažādas. Vieni teic – tā ir ļoti veselīga un ieteicama lietošanai ikdienā, citi uzskata – zaļo tēju var lietot tikai slimību gadījumā.


Reklāma
Reklāma

 

“Baidens nolēmis skaisti aiziet no dzīves, paņemot sev līdzi ievērojamu daļu cilvēces.” Medvedevs biedē ar Trešo pasaules karu
TV24
“Laikam par to nevaru stāstīt, bet…” Rajevs atklāj iepriekš nedzirdētu informāciju par Rinkēviča un Trampa telefonsarunu
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Lasīt citas ziņas

Vispirms devos uz pāris veikaliem, lai iepazītos ar zaļās tējas piedāvājumu. Veikala “Rimi” plauktos lielākoties tā atrodama iepakojumos ar 20 vai 25 maisiņiem. Te pārstāvēta vairāku veidu “Pickwik” zaļā tēja: ar zemeņu un citronzāles garšu, ar dzērveņu, citronu garšu un četru garšu variācijas vienā kārbiņā. “Greenfield” piedāvā zaļo tēju “Jasmin dream” (Ls 1,09), “Lipton” – ar mandarīnu un apelsīnu garšu, ar citronu un melisu, ar jasmīnu ziedlapiņām un tīru zaļo (Ls 1,24). No “Loyd Tea” “Rimi” dabūjama zaļā tēja ar citronu un laimu, ar medus melones un citronzāles garšu (Ls 1,18), savukārt “Možums” piedāvā Ķīnas zaļo tēju paciņās vienai tējas krūzītei (Ls 0,89). No beramajām tējām “Rimi” nopērkama “Apsaras” zaļā tēja “Eksotika”, “Citrus green” un “Nice day” (visas: 100 g – Ls 1,38), kā arī pēc “Rimi” pasūtījuma gatavota beramā divu veidu zaļā tēja: ar citronu un ar jasmīnu (100 g – Ls 1,18).

Daudz bagātīgāks un interesantāks ir zaļās tējas piedāvājums veikalā “Stockmann”, turklāt arī cenas amplitūda ir plaša – no Ls 0,46 par 25 maisiņiem līdz Ls 5,95 par 100 g beramās tējas. Tā sakot, visām gaumēm un maciņiem. Līdzās labi zināmajām “Loyd Tea”, “Apsara” un “Greenfield” tējām te atrodama citos veikalos neredzēta produkcija. No lētākā gala tā ir zaļā tēja “Princessa” (Krievija, 25 paciņas, Ls 0,46) un “Milford” (Vācija, berama, Ls 1,29). Vidējā cenas līmenī ierindojama beramā “Basilur” zaļā tēja ar meža zemeņu un krēma aromātu (100 g, Ls 2,43) no Šrilankas, “Silkenty” ar medu un meloni, arī no Šrilankas (100 g, Ls 2,48) un bioloģiskā “Cha” tēja (37,5 g, Ls 1,81). Pie dārgākajām pieskaitāma “Kwinst” tēja ar jasmīna ziediem (200 g, Ls 5,40) no Ķīnas, “Basilur” ar jasmīnu pumpuriem un kliņģerīšu ziedlapiņām (125 g, Ls 5,06) no Šrilankas, “Darjeeling” (125 g, Ls Ls 5,35) no Indijas un tēja no Francijas (100 g, Ls 5,95).

CITI ŠOBRĪD LASA

Kas par zaļo tēju sakāms uztura speciālistei Ingai Širinai? 


– Nevaru viennozīmīgi apgalvot, ka zaļā tēja ir ļoti veselīga. Jo, kā tā iedarbojas uz organismu, atkarīgs gan no tējas kvalitātes, gan tā, cik daudz to lieto. Zaļā tēja uz organismu iedarbojas pozitīvi vairākos veidos. Pirmkārt, tonizē. Otrkārt, satur daudz vērtīgu vielu. Tā ir arī labs antioksidantu avots – satur vielas, kas samazina audzēju un aterosklerozes attīstības risku un aizkavē organisma novecošanās procesus.

Tās sastāvā ir arī B grupas vitamīni, fluors un citas vērtīgas minerālvielas. Pateicoties kofeīnam un citiem alkaloīdiem, kas ir zaļās tējas sastāvā, rodas tonizējošā iedarbība.

Bet salīdzinājumā ar kafiju un melno tēju zaļajā tējā kofeīna saturs ir niecīgs un tā iedarbība – maiga. Protams, kofeīna daudzums ir atkarīgs arī no tējas stipruma. Nevajadzētu dzert stipru tēju, jo tad kofeīna līmenis vienā tasītē var pietuvināties kafijas kofeīna līmenim. Labāk izvēlēties tādu tēju, kas nesatur sintētiskos un dabīgos aromatizētājus, jo tā jau satur ēteriskās eļļas, kas dzērienam rada patīkamu aromātu.

Tējas stiprumu, aromātu un citas īpašības nosaka daudzi faktori, piemēram, audzēšanas apstākļi un apstrādes process. Liela loma ir arī gadalaikam un ģeogrāfiskajam faktoram – kur un kad raža novākta. Viens no svarīgākajiem kvalitātes rādītājiem ir tējas lapiņas. Augstākās kvalitātes tēja ir veselu lapu tēja, zemākā kategorijā ierindojama lauzto lapu tēja. Tējas lapiņas salauž novākšanas vai apstrādes procesā. Zemākas kvalitātes tēju parasti fasē tējas maisiņos. Vērtīgie vitamīni un antioksidanti labāk saglabājas veselās tējas lapiņās. Dārgāku tēju ražošanas tehnoloģija, visticamāk, arī ir saudzīgāka un vērsta uz to, lai maksimāli saglabātu vērtīgās vielas. Šie faktori arī nosaka tējas cenu, – secina uztura speciāliste.

Reklāma
Reklāma

 

“Lipton” zaļā tēja ar citrona miziņām un melisu. Sastāvs: zaļā tēja (81%), melisa (12%), citronu miziņas (3%), aromatizētājs. 20 paciņas (32 g) – Ls 1,25. Iepakots Eiropas Savienībā.

“Apsaras” zaļā tēja “Nice day”. Sastāvs: zaļā tēja “Sencha”, granātābolu ziedlapiņas, kaltēti āboli, kanēlis, apelsīnu miziņas, pīlādžogas, citrona, konjaka aromatizētāji. 100 g – Ls 1,38. Izcelsmes valsts Ķīna, iepakots Latvijā.

“Darjeeling” zaļā beramā tēja. Uz iepakojuma norādīts – tā ir Indijas zaļā lapu tēja no plantācijām Himalaju kalnu reģionos. Šā reģiona īpašais klimats piešķir tai brīnišķīgu ziedu aromātu un muskata garšu. 125 g – Ls 5,35.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.