AS “Staburadze” “Selgas” vafeļu ar jogurta garšu bez transtaukskābēm ražotne.
AS “Staburadze” “Selgas” vafeļu ar jogurta garšu bez transtaukskābēm ražotne.
Foto: LETA

VM piedāvā ierobežot sliktos taukus pārtikā 1

Veselības ministrija (VM) ir izstrādājusi noteikumus, kas paredz maksimāli pieļaujamo transtaukskābju jeb tā saukto slikto tauku daudzumu pārtikas produktos, informē VM.

Reklāma
Reklāma
Cilvēks samaksā, bet paliek tukšā! Kāpēc “K Senukai” pārdot pircējiem preces, kuras vēlāk nepiegādā?
Kokteilis
Dzimuši ģēniji: šīm zodiaka zīmēm ir augstākais IQ 4
Kokteilis
Personības TESTS. Izvēlies Lieldienu olu, un atklāj pārsteidzošus faktus par sevi
Lasīt citas ziņas

Noteikumu projekts balstīts uz Austrijas pieredzi, kur transtaukskābju ierobežojumi attiecas ne tikai uz pārtikas ražošanā izmantojamām izejvielām – eļļām un taukiem, bet arī uz pašiem pārtikas produktiem, nosakot maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu, skaidro ministrijā.

Latvijā plānots noteikt, ka maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos nedrīkstēs pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma. Savukārt produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 20%, transtaukskābes nedrīkstēs pārsniegt četrus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma. Toties produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 3%, transtaukskābes nedrīkstēs pārsniegt desmit gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma.

CITI ŠOBRĪD LASA

Noteikumi attieksies uz visiem pārtikas produktiem – gan Latvijā ražotajiem, gan ievestajiem no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm un trešajām valstīm -, kurus paredzēts izplatīt Latvijā.

Plānots, ka noteikumu projektā minētās normas stāsies spēkā 2015.gada 1.janvārī. Vienlaikus plānots noteikt pārejas periodu: pārtikas produktus, kuros ir pārsniegts noteiktais transtaukskābju daudzums, drīkstēs izplatīt līdz 2018.gada 1.janvārim.

Noteikumu projekts izstrādāts atbilstoši valdībā apstiprinātajam Sirds un asinsvadu veselības uzlabošanas rīcības plānam 2013.-2015.gadam. Tas paredz ierobežot neveselīgu pārtikas produktu patēriņu un pieejamību sabiedrībā, tādējādi uzlabojot Latvijas iedzīvotāju uztura paradumus un sabiedrības veselības rādītājus.

Par noteikumu projektu ir sākta publiskā apspriešana, kas ilgs līdz 22.aprīlim.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.