Foto – Valda Madalāne

Vitamīnu vācelīte – spināti! 0

Spināti pieskaitāmi pie visveselīgākajiem dārzeņiem, jo to sastāvs ir ļoti bagātīgs. Turklāt lapas ir ļoti maigas un viegli sagremojamas. Spinātos ir daudz olbaltumvielu, A un B grupas vitamīnu, askorbīnskābes. Tajos ir dzelzs savienojumi, kas viegli uzsūcas organismā un uzlabo aizkuņģa dziedzera darbību.

Reklāma
Reklāma

 

Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Kokteilis
3 visbīstamākās zodiaka zīmju pārstāves, kas bez sirdsapziņas pārmetumiem var atņemt citas vīrieti
TV24
“Laikam par to nevaru stāstīt, bet…” Rajevs atklāj iepriekš nedzirdētu informāciju par Rinkēviča un Trampa telefonsarunu
Lasīt citas ziņas

Spinātus iesaka dažādās diētās nervu sistēmas saslimšanu, hipertoniskās slimības, cukura diabēta, anēmijas un gastrīta gadījumā.

 

Svaigas jaunās spinātu lapiņas pievieno salātiem un mērcēm (tā sauktajiem dipiem), vecākās un raupjākās lapas piemērotas vārīšanai, cepšanai vai sautēšanai.

 

CITI ŠOBRĪD LASA

Termiskās apstrādes laikā spināti saglabā koši zaļo krāsu, tādēļ no tiem gatavo dažādas zupas, tostarp biezzupas, kā arī izmanto sacepumos, kā pamatēdiena piedevu un pīrāgu pildījumu. Spināti labi saderas ar pienu un saldo krējumu, bekonu, tomātiem, sieru, riekstiem, zemenēm. No garšvielām piemērotākais ir muskatrieksts.

Spināti ir vērtīgi, ja tos lieto dienā, kad tie ir plūkti, jo ledusskapī uzglabājami ne vairāk kā piecas dienas, saldēti – trīs mēnešus.

Vienīgais spinātu trūkums – liels skābeņskābes daudzums. Tādēļ šie lapu dārzeņi ierobežojami bērniem, nierakmeņu un nefrītu gadījumā, pacientiem ar aknu, žultspūšļa un divpadsmitpirkstu zarnas saslimšanām. Turklāt šiem cilvēkiem svaigos spinātos skābeņskābe nav tik kaitīga kā pēc termiskās apstrādes. Jāņem vērā, ka jaunajās lapiņās šīs vielas tikpat kā nav, taču vecākās uzkrājas diezgan daudz. Tādēļ, lai neitralizētu skābeņskābi, spinātiem vārīšanas vai cepšanas laikā pievieno pienu vai saldo krējumu.

 

Saldajā krējumā (4 porcijas)


• 500 g spinātu,

• 1 sīpols,

• 2 – 3 ķiploka daiviņas,

• 1 tējkarote sviesta,

• 250 ml putukrējuma,

• pēc vajadzības: malti melnie pipari, sāls, rīvēts muskatrieksts.

Spinātus novāra viegli sālītā ūdenī, nokāš, notecina un sagriež. Sviestā apcep sagrieztus sīpolus un ķiplokus, pievieno putukrējumu, piparus, sāli un muskatriekstu. Pēdējos pievieno spinātus un vēl divas minūtes pasautē. Izmano kā piedevu vai atsevišķu ēdienu.

 

Ātrie (4 porcijas)

• 500 g spinātu,

• 2 saišķīši pētersīļu,

• 1 saišķītis bazilika,

• 1 saišķītis koriandra,

• 50 ml ābolu etiķa,

• pēc vajadzības: sāls, malti melnie pipari, citrona šķēlītes.

Visus zaļumus liek verdošā ūdenī un vāra divas minūtes. Nokāš, notecina un kārto šķīvī. Uzkaisa sāli un piparus, apslaka ar etiķi un rotā ar citrona šķēlītēm. Izmanto kā piedevu.

Reklāma
Reklāma

 

 

Ar bekonu un sinepēm (4 – 6 porcijas)


• 600 g spinātu,

• 100 g bekona šķēlēs,

• 1 tējkarote sviesta,

• 1 tējkarote Dižonas sinepju,

• naža gals maltu saldo piparu.

Vispirms apcep plāni sagrieztu bekonu. Pēc tam tajā pat pannā 2 – 3 minūtes apsautē spinātus. Pievieno sviestu, sinepes, saldo piparu pulveri un rūpīgi samaisa. Kārto šķīvī, rotājot ar ceptajām bekona šķēlēm. Bauda kā siltos salātus.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.