Vitamīnu “sprādziens” – kraukšķīgi kāposti gruzīnu gaumē 1
Katrā Gruzijas rajonā šādus marinētus kāpostus gatavo mazliet atšķirīgi – pievieno citus zaļumus, izmanto vārītas vai svaigas bietes, lej klāt etiķi vai raudzē dabiski, tomēr uzkodas vērtību, proti, bagātīgā vitamīnu А, В1, В2, В3, В6, К, Р, U, kā arī minerālvielu – dzelzs, kālija, joda, kalcija, magnija, nātrija, selēna, cinka un citu – klātbūtni šīs atšķirības būtiski neietekmē. Turklāt, par prieku tiem, kam svētki atnesuši dažus liekus kilogramus, šie kāposti satur visai maz kaloriju.
Šajā receptē tiek izmantots aukstā marināde, tādēļ tā jāpagatavo iepriekš. Kastroli uzvāra ūdeni, izšķīdina sāli, pievieno piparus, krustnagliņas un lauru lapas. Noliek atdzist
Kāpostus sasmalcina strēmelītēs, kopā ar kacenu. Bietes sagriež plānās šķēlītēs.
Sagriež notīrītas ķiploka daiviņas un riņķīšos – sarkano piparu.
Dziļā katlā saliek kārtām: vispirms nedaudz biešu, tad kāpostus, atkal bietes, pārbārsta ar ķiplokiem un pipariem, pārklāj ar pāris zariņiem rokās saburzītu (lai labāk izdalās aromāts) seleriju kātiņiem. Tā aizpilda visu katlu, pēdējo kārtu noliekot ar bietēm.
Kārtojumu pārlej ar atdzesētu marinādi tā, lai tā pilnīgi pārklātu dārzeņus. Pārklāj ar vāku vai lielu šķīvi, virsū uzliek slogu un atstāj uz dienām trim, lai uzrūgst turpat virtuvē vai citā siltā vietā. Pēc dienas vai mazliet vairāk jāpagaršo – iespējams, būs jāpieliek vēl sāls, jo kāposti to labi uzsūc.
Pēc trim dienām trauku ieliek ledusskapī un notur vēl divas dienas aukstumā. Gatavs! Kāpostus var pasniegt tāpat, kā ir, vai sasmalcināt un pārliet ar augu eļļu.
Sagatavots pēc vkusno.co.